Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дружківські податківці продовжують проводити роз’яснювальну роботу щодо запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 24 листопада 2021 о 11:41

Нещодавно фахівці Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області провели черговий онлайн семінар для платників податків, темою якого стали «нульова декларація» та обговорення актуальних питань щодо новацій податкового законодавства.

Під час семінару, головний державний інспектор Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Лілія Чуйко звернула увагу учасників, що «нульова декларація» – це особлива форма декларування доходів, яка застосовується у рамках одноразового декларування та направлена на реалізацію механізму податкової амністії. Громадяни, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове (спеціальне) декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Податкова амністія розповсюджується, зокрема, на такі активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном.

Також під час семінару податківець розповіла, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через Електронний кабінет.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. У разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений строк, Декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені законодавством державні гарантії та звільнення від відповідальності.

Кампанія добровільного (спеціального) одноразового декларування триває з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року.

Наприкінці семінару податківець звернула увагу платників на те, що у випадку, коли фізична особа не оновлює свої особисті дані, у подальшому такий платник податків може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності до податкових органів. Тому у разі зміни прізвища, адреси чи інших даних, які вносяться до облікової картки платника податків, громадяни зобов’язані протягом місяця з дня виникнення таких змін повідомити контролюючи органи, та подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою  № 5ДР.     

По завершенню семінару податківець надала кваліфіковані відповіді на всі поставлені запитання.