Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про подання звітності через електронний кабінет платника податків та об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ – на семінарі у м. МаріупольУ Центральній ДПІ м. Маріуполь проведено семінар на тему : «Об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ». Семінар проводив старший де

, опубліковано 22 липня 2021 о 09:34

У Центральній ДПІ м. Маріуполь проведено семінар на тему : «Об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ». Семінар проводив старший державний інспектор Центральної ДПІ Наталя Корюк.

З метою забезпечення  проведення профілактичних та протиепідемічних заходів та на виконання доручення Голови ДПС  України семінар було проведено дистанційно засобами скайп - зв’язку.

 На семінарі  розглядалися наступні питання:

- строки подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі податковий розрахунок);

- структура та реквізити податкового розрахунку;

- особливості заповнення в розрахунку 6 додатків;

- чи  потрібно підприємству подавати  податковий розрахунок, якщо протягом звітного періоду  доходи на користь  найманих працівників не нараховувались;

- куди та як слід подавати податковий розрахунок.

 

 

 

 

Починаючи з I кварталу 2021 року роботодавці (страхувальники, податкові агенти) подають об’єднану звітність – Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Податковий розрахунок), яку затверджено наказом Мінфіна наказом від 15.12.2020 року № 773. який набрав чинності з 01.01.2021 року та вніс зміни до власного наказу від 13.01.2015 року № 4 щодо форми податкового розрахунку №1ДФ та Порядку його заповнення.

Новий податковий розрахунок включає в себе суми ПДФО, військового збору та ЄСВ. Він подається роботодавцями, замість Звіту з ЄСВ та податкового розрахунку за формою №1ДФ.

Звітний період для нової звітності – податковий квартал (п. 51.1 Податкового кодексу, далі – ПК). Строк подання – протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу (тобто за I квартал, II квартал, III квартал та IV квартал). Якщо строк закінчується у вихідний або святковий день, тоді останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 1 розд. II Порядку № 4).

Такий Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду. Розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент та незалежно від того, чи виплачені платником ЄСВ суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

Порядок подання Податкового розрахунку ідентичний, як ФОП на загальній системі оподаткування, так і ФОП – платниками єдиного податку.

Звіти з ЄСВ та ПДФО представлені у вигляді окремих додатків до розрахунку, дані про такі додатки відображаються в основній частині розрахунку – розд. I (для звичайних роботодавців).

У разі призначення пенсії або інших соціальних виплат застрахованій особі протягом звітного періоду подається розрахунок з типом «Довідковий» (ряд. 014). Такий розрахунок подається платником ЄСВ протягом звітного кварталу у разі призначення пенсії або інших соціальних виплат застрахованій особі. Одночасно такий розрахунок має також тип «Звітний» (ряд. 011). Завважимо, що конкретних строків подання розрахунку з типом «Довідковий»–«Звітний» у законодавстві не встановлено.

Дані за працівником, які були подані в розрахунку «Довідковий», мають бути включені потім у загальному порядку до основного розрахунку «Звітний» за звітний період (лист ПФУ від 22.01.21 р. № 2800-050102-1/2832). Відповідальності за неподання розрахунку з типом «Довідковий» немає.

Розрахунок подається до податкового органу за основним місцем обліку (у т. ч. і за новим основним місцем обліку в разі зміни податкової адреси платника протягом року) одним із таких способів (п. 3 розд. II Порядку № 4):

  • поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення, якщо в додатках до розрахунку заповнюється не більше 5 рядків;
  • на паперових носіях без подання електронної форми звіту, якщо в додатках до розрахунку заповнюється не більше 5 рядків;
  • на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника і скріплених печаткою, разом з електронною формою звіту на електронних носіях інформації;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі. Електронний розрахунок може формуватися страхувальником з використанням безплатного спеціалізованого програмного забезпечення (його актуальні версії розміщені на офіційному вебпорталі ДПС).

Ідентифікатор електронної форми Податкового розрахунку для ФОП – F0500106, для юридичних осіб – J0500106.

Для використання особистого кабінету для подання розрахунку  до  податкового органу  необхідно оформити електронний цифровий підпис (ЕЦП).

Електронний підпис має бути сертифікований в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів, зокрема, безкоштовно АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФС acskidd.gov.ua.

Платникам нагадали, що у разі виникнення питань з приводу отримання консультації щодо заповнення та подання податкового розрахунку до податкового органу, платники податків Центрального району м.Маріуполя мають можливість звернутися до Центру обслуговування платників Центральної ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області в м.Маріуполі за адресою:  вул.А.Куїнджі, буд.93, телефон для довідок (0629)54-34-05.

 

Також, у  ході семінару  додатково було висвітлено тему 25 річчя  Конституції України, історії конституціоналізму та українського державоутворення та  виховання поваги до Основного Закону України.

28 червня цього року Україна відзначала 25-ти річчя Конституції - головного нормативно-правового акта держави.

Український конституціоналізм має глибоке історичне коріння, який розвинувся  під впливом європейських країн, заснований на  ідеях прав та свобод людини, верховенства права та демократії. Так, попередниками сучасної Конституції є: Конституція Пилипа Орлика ( 1710 рік), Конституція УНР (29.04.1918), Мала конституція ЗУНР (13.11.1918).

Перша Конституція УСРР була ухвалена ще в березні 1919 року «Світле майбутнє».

Новітній конституційний процес нерозривно пов'язаний  з відновленням  української державності.

Конституція України – це основний  державний  документ, який закріплює основи  суспільного ладу та  визначає державний  устрій, порядок і принципи функціонування органів влади,виборчу систему, права й  обов’язки держави, суспільства та громадян.

         Тобто, 28 червня це знаковий день для кожного українця, так як в цей день, після довгих років неприйняття та дискусій отримали основоположний документ  вищої юридичної сили.

На всі  поставленні питання, платники податків отримали вичерпні відповіді та роз’яснення , в межах чинного законодавства України.