Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Затверджена типова форма обліку доходів і витрат для ФОП, які працюють на загальній системі, та "незалежників"

, опубліковано 16 липня 2021 о 15:11

Дружківські податківці нагадують, що Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» від 14.07.2020 року № 786-IX (далі - Закон №786) було скасовано Книги обліку для фізичних осіб – підприємців.

З 1 січня 2021 року почали діяти окремі норми Закону №786 (зокрема для підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, відмінили обов’язкове використання книг обліку). Однак, Закон №786 не звільнив загальносистемників від обов’язку вести облік господарських операцій, зазначивши, що облік вестиметься за типовою формою в паперовому або електронному вигляді за вибором підприємця, у тому числі засобами Електронного кабінету.

На сьогодні, Міністерство фінансів України затвердило відповідні форми обліку Наказом «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» від 13.05.2021 року № 261 (далі – Наказ №261). Так фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат за типовою формою.

Крім того, Наказом №261 забезпечено реалізацію окремих положень Податкового Кодексу України (далі - ПКУ) для фізичних осіб – підприємців у частині включення до складу витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі. Це дозволяє платнику податку реалізувати свої законодавчі права, а контролюючим органам – покращити рівень адміністрування податків для вказаної категорії платників.

Наказом  №261 передбачено, що у разі прийняття рішення фізичною особою – підприємцем вести облік за типовою формою на паперових носіях у ПКУ відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

У разі ведення обліку  в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами Електронного кабінету.