Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про переваги подачі податкової звітності за допомогою електронних сервісів під час майстер-класу Дружківських податківців

, опубліковано 16 липня 2021 о 16:25

 На черговому майстер-класі фахівці Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області розповіли про переваги використання електронних сервісів та на прикладі навчили платників податків подачі звітності з використанням цифрового підпису.

 На сьогодні всі платники мають вибір – звітувати в електронному вигляді в режимі он-лайн, або застосовувати старий спосіб – подавати податкові декларації до контролюючого органу самостійно.

Також під час заходу податківці пояснили, що для платників податків подача звітності в електронному вигляді має низку незаперечних переваг, однією з яких є економія часу. Звітність достатньо сформувати в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм, підписати за допомогою електронно-цифрового підпису та передати через мережу Інтернет до податкового органу. Усі звіти перевіряються на наявність арифметичних та логічних помилок. Також при поданні звітності засобами електронного зв’язку з електронно-цифровим підписом, платнику надходять повідомлення про надходження звіту, суб’єкти господарювання отримують можливість провести звірки щодо платежів та відслідкувати наявність податкового боргу.

Для подання звітності в електронній формі у режимі он-лайн необхідно насамперед отримати електронний цифровий підпис (так званий електронний ключ), який видається Акредитованими центрами сертифікації ключів. Перелік таких центрів можна знайти у відкритій частині «Електронного кабінету». Потім авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа в «Електронному кабінеті», отримати відомості про доходи з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків. Після отримання відповіді від ДПС слід перейти до заповнення форм звітності.

Реєстрація в Електронному кабінеті дозволяє не тільки подавати звітність, а й надає можливість переглянути податкові зобов’язання та сплатити податки в режимі реального часу, коли це зручно платникові, та не стоячі у чергах.

Податківці індивідуально ознайомили платників з роботою електронних сервісів, продемонстрували їх зручність та доступність.

Фахівці інспекції на прикладі подання декларації про майновий стан і доходи показали, як просто громадянам звітувати через Електронні сервіси.