Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Піклуйтесь про своє майбутнє – працюйте офіційно!

, опубліковано 16 липня 2021 о 16:27

Дружківська державна податкова інспекція  Головного управління ДПС у Донецькій області закликає роботодавців та найманих працівників дотримуватися законодавства про працю та уникати неофіційних трудових відносин. Нелегальні трудові відносини та  незадекларована заробітна плата призводять до зменшення надходжень до бюджетів, позбавляючи людей похилого віку пенсій, хворих – лікарняних, а безробітних – грошової допомоги.

Крім того, працівник, який отримує зарплату в «конверті», офіційно вважається непрацюючим.  Йому не зараховується стаж, а тому він не буде одержувати гідної пенсії  в майбутньому, його можуть звільнити в будь-який час  без жодних компенсацій. А також у такого працівника немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на соціальне страхування.

Податківці інформують роботодавців, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового законодавства, передбачена наступна відповідальність:

 - за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство, фізична особа-підприємець, платник єдиного податку на І-ІІІ групі оподаткування отримає попередження;

 - підприємство або підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис гривень);

- за повторне порушення на І- ІV групі передбачено відповідальність 30 мінімальних заробітних плат (180 тис гривень відповідно).

Отже, тим, кому виплачують заробітну плату менше законодавчо встановленого мінімуму або взагалі її не виплачують, якщо роботодавець не оформлює трудовий договір, необхідно повідомити про це податкову службу.

У допомогу мешканцям Донеччини податковою розроблено мобільний додаток Legal_ZrPlat, через який можна анонімно повідомити про випадки виплати заробітної плати «у конвертах», неофіційне працевлаштування або будь-які інші порушення законодавства про працю. Завантажити безкоштовний додаток на мобільний телефон чи планшет можна засобами Play Market або App Store.