Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання оподаткування – на семінарі у м. Волноваха

, опубліковано 03 червня 2021 о 09:22

Фахівцями Волноваського відділу податків та зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Донецькій області  проведено черговий семінар для громадян Волноваського району  на тему «Актуальні питання оподаткування земельних ділянок, житлової, нежитлової нерухомості фізичних осіб у 2021 році».

Під час семінару висвітлено питання щодо об’єктів оподаткування земельним податком з фізичних осіб, умов надання пільг по сплаті земельного податку фізичним особам.

Податківці розповіли громадянам, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Фахівці Волноваського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок нагадали громадянам, що нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 Податкового кодексу України.  Звернули увагу, що земельний податок з фізичних осіб  сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Особливу увагу податківці приділили питанню нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується фізичними особами, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

 

Фахівці Волноваського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок розповіли, що базою оподаткування податком на нерухомість є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Пільги із сплати податку надаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, а саме:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Звернули увагу, що ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Податківці звернули увагу громадян на строки сплати податкового зобов'язання по податку на нерухомість, а саме: протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Також звернули увагу слухачів, що якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені підпунктом 266.7.2 пункту 266.7 Податкового кодексу України, фізичні особи звільняються від передбаченої відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов'язання.