Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрівська ДПІ: недостатньо страхового стажу – укладіть договір про добровільну участь

, опубліковано 14 травня 2021 о 09:44

Олександрівська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Донецькій області інформує, що останнім часом тема добровільної сплати єдиного соціального внеску набуває актуальності. «Купити» страховий стаж, якого бракує, можна на підставі договору про одноразову сплату єдиного внеску.

Особа, якій при виході на пенсію, не вистачає декількох місяців страхового стажу, може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, в тому числі щодо одноразової сплати  єдиного  внеску (далі: єдиний внесок) за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (на 2021 рік – 2640 гривень).

Порядок укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування врегульовано ст.10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі: Закон №2464) та розділом V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі – Інструкція  № 449).

Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до контролюючих органів за місцем проживання:

заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції № 449;

копію трудової книжки (за наявності);

виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК–5);

копію документа, що посвідчує особу.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»: https://t.me/infoTAXbot. Більше інформації на офіційних сторінках у соціальній мережі Фейсбук: Державка податкова служба  України https://www.facebook.com/TaxUkraine та  ДПС у Донецькій області  https://dn.tax.gov.ua/.