Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізична особа отримала бюджетний грант, чи треба сплатити податки?

, опубліковано 15 травня 2021 о 09:19

Бюджетні програми, гранти, дотації - це можливості для реалізації активними громадянами своїх проектів у сферах культури, туризму, креативних індустрій, спорту та інших сферах. Коли всі стадії «захисту проекту» пройдено і бюджетний грант отримано, виникає питання – чи треба з цього доходу сплатити податки? 

Костянтинівська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області роз’яснює, що податковий кодекс України визначає «бюджетний грант», як цільову допомогу у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом.

Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України.

Дохід у вигляді бюджетного гранту під час його нарахування (виплати, надання) фізичній особі не оподатковується.

Водночас, якщо фізичною особою допущено порушення цільового використання бюджетного гранту, він зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб (18%) і військовий збір (1,5%) з суми доходу, отриманого у вигляді бюджетного гранту / його частини, щодо якої допущено порушення відповідних умов договору про цільове використання гранту.

Якщо платник податку повернув повністю чи частково бюджетний грант  надавачу гранту у році його виплати (надання), він має право повідомити про це контролюючий орган з наданням копій документів, що підтверджують факт такого повернення. У такому випадку, платник податку звільняється від необхідності декларувати доходи та сплачувати податки.

Якщо платник податку повернув бюджетний грант у наступному році, та вже задекларував дохід та сплатив податкові платежі, він має право подати уточнюючу Декларацію та зменшити суму доходу за відповідний звітний рік на повернуту суму гранту, за умови надання копій документів, що підтверджують факт повернення відповідного гранту або його частини на користь надавача гранту.