Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальне інтерв'ю

, опубліковано 18 травня 2021 о 08:48

Інтерв’ю редактора Добропільської газети «Новий шлях» з керівником Добропільської Державної податкової інспекції Головного управління Державної податкової служби у Донецькій області відбулося на днях. Що означає термін «податкова знижка», хто може скористатися нею, і що для цього потрібно зробити, які витрати декларуються для отримання податкової знижки, – на ці та інші питання відповідала Наталія Нарезняк.

Наталія Анатоліївна, питання «податкової знижки» набуло широкого вжитку за кілька останніх років. Багато громадян вже звикли до процедури її отримання, але є й такі, які не зі всім розібралися. Будь ласка, коротко опишіть основні аспекти даного питання.

Дякую за запитання. Звісно, що багато інформації є в Інтернеті на офіційних сайтах податкової служби, місцевих органів державної влади тощо.

Якщо коротко, то Податковий кодекс України визначає податкову знижку як суму (вартість) витрат звичайної фізичної особи, понесених нею у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) протягом звітного року, на яку, за певних умов, можна зменшити свій річний оподатковуваний дохід.

Що це означає для громадян: вони можуть повернути з бюджету частину, а то і весь сплачений податок на доходи фізичних осіб із зарплати за результатом річного декларування.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинна бути відображена вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

 

Які основні витрати декларують жителі нашого краю?

 

Найчастіше громадяни декларують витрати пов’язані з навчанням себе або членів сім’ї. Останнім часом збільшилися випадки декларування витрат, пов’язаних зі сплатою страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя.

До інших витрат, які вправі декларувати громадяни з метою отримання податкової знижки, належать: частина суми процентів за користування іпотечним кредитом; оплата послуг усиновлення дітей; сума орендної плати для внутрішньо-переміщених осіб; сплата видатків на будівництво чи придбання доступного житла; сума коштів сплачених за переобладнання автомобіля на газ тощо.

 

А можна витрати на лікування COVID-19 включити до податкової знижки?

 

На жаль, поки що ні. Адже пунктом 1 розд. ХІХ Податкового кодексу України встановлено, що включення таких витрат до податкової знижки можливе тільки після набрання чинності закону про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

Станом на 1 січня 2021 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року не надається.

 

Чи треба подавати документальне підтвердження здійснених витрат?

 

Так, законодавством визначено, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Варто звернути увагу на те, що якщо раніше підтверджуючі документи потрібно було зберігати в себе на випадок перевірки, то тепер копії таких документів надаються разом із податковою декларацією. Але, якщо витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації реквізити електронного розрахункового документа і додатково копій вже не надає.

На що треба звернути увагу платникам податків при оформленні права на податкову знижку?

На оформленні документів, правильності і повноті їх заповнення. Наприклад, коли хочуть скористатися правом на податкову знижку батьки, а договір з навчальним закладом та квитанції про оплату навчання оформлені на дитину, відповідно батьки такої дитини права на податкову знижку не мають. Є й інші нюанси, тому, якщо виникають сумніви, звертайтесь у Центри обслуговування для отримання інформації з перших вуст.