Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виграш та приз: як оподатковуються такі доходи?

, опубліковано 29 квітня 2021 о 10:53

 Добропільська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що у разі отримання платником податків доходів у вигляді виграшу (призу) у лотерею чи в інших розіграшах, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, такий дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується податковим агентом під час його виплати.

На зальну суму таких виграшів (призів) нараховується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір 1,5%. Податок та збір сплачуються (перераховуються) до бюджету у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду.

Крім того, податкові агенти у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на ньому податку, а також відомості про фізичну особу – платника податку, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

Під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею або інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв`язку з отриманням такого доходу.