Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Бахмуті відбувся семінар з обговорення новацій щодо застосування РРО у 2021 році, використання електронних сервісів та інформаційних ресурсів ДПС!

, опубліковано 25 лютого 2021 о 14:28

В Бахмутській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області 25 лютого 2021 року було проведено черговий онлайн-семінар засобами Skype – зв’язку щодо обговорення новації у законодавстві з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій у 2021 році.

Старший державний інспектор Бахмутської ДПІ Галина Крючкова проінформувала, що основним нормативно-правовим актом, що встановлює правові засади застосування РРО, є Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі - Закону № 265), дія цього закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону № 265 РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями), які не застосовують РРО відповідно до Податкового кодексу України.

Згідно з п.п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України РРО та/або програмні РРО не застосовуються  платниками єдиного податку першої групи.

Згідно зі змінами до законодавства, підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, і їх загальний обсяг доходу не перевищив у 2020 році 1 млн грн, а в 2021 році – 1 млн 320 тис. грн, можуть до 31.12.2021 не використовувати касовий апарат. Якщо ж СГД перебуває на загальній системі оподаткування, то здійснення готівкових розрахунків з клієнтами відбувається також лише через РРО.

З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для тих платників єдиного податку 2-4 груп (для ризикових форм та умов впровадження діяльності), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Відповідно до Законів України від 20 вересня 2019 року №128-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг" та №129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" платникам податків надано можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО.

Зареєструвати програмний РРО можна швидко та просто. Для початку роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. ДПС такі ключі видає безкоштовно.

Потім потрібно встановити програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності ( комп’ютер, смартфон або планшет). Завантажити програмне забезпечення можна за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Детально ознайомитися з процедурою реєстрацією ПРРО можна у відеоуроці, який розроблено Державною податковою службою України.

 

Учасники семінару були проінформовані, що існує можливість дистанційного спілкування з податковою службою засобами сервісів «InfoTAX» та «Контакт-центр Податкової» в месенджерах Telegram або Вайбер, використання таких інформаційних ресурсів Державної податкової служби України, як:

 Facebook  fb.com/TaxUkraine, Telegram-канал  t.me/tax.gov.u, , Youtube  youtube.com/TaxUkraine.

Кваліфіковані консультації, зокрема щодо реєстраційної процедури РРО/ПРРО, платники податків можуть отримати у фахівців Центру обслуговування платників Бахмутської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області за адресою: м.Бахмут, вул. Василя Першина, 8, з понеділка по четвер з 8-00 до 17-00, в п’ятницю з 8-00 до 15-45, перерва з 12-00 до 12-45, телефон для довідок: (0627) 44-60-15.