Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Семінар в смт. Велика Новосілка: новації та актуальні питання в оподаткуванні в 2021 році

, опубліковано 22 лютого 2021 о 09:58

Днями великоновосілківські податківці провели семінар для фізичних осіб-підприємців, присвячений основним змінам у податковому законодавстві. Лекторами семінару були головний державний ревізор-інспектор Мар’їнського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Донецькій області (далі – ГУ ДПС) Тамара Яківець та старший державний інспектор Великоновосілківської ДПІ ГУ ДПС Володимир Папазов.

Спікери заходу проінформували про зміну бюджетних рахунків у січні 2021 року та дотримання Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу", податківці закликали до уважного заповнення платіжних документів та своєчасної сплати податкових зобов’язань, а також застерегли, що виникнення податкового боргу спричинить застосування штрафних санкцій та призведе до застосування комплексу заходів з погашення податкового боргу.

Окремим блоком податківці роз'яснили новації у використанні РРО. Платникам детально роз’яснено питання стосовно застосування фізичними особами-підприємцями реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) з 01 січня 2021 року.

У 2021 році РРО та/або ПРРО не застосовуються фізичними особами – підприємцями - платниками єдиного податку ІІ-ІV груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищуватиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати  (у 2021 році - 1 320 000 гривень) крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних  побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів,  виробів медичного призначення; надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Платники єдиного податку I групи РРО та/або ПРРО теж не застосовують.

Окремо, фахівці податкової служби зупинилися на нормах Закону України від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін  до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072-ІХ) в частині процедур, передбачених при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені.

Так, зокрема, Законом № 1072-ІХ внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» відповідно до яких встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням (до 01 березня 2021 року).

Крім того, доповідачі нагадали, що з 1 січня стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році. Декларацію слід подати до органів державної податкової служби за формою затвердженою наказом Міністерства фінансів України   від 2 жовтня 2015 року № 859 (зі змінами та доповненнями),  за місцем реєстрації. Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку, подають декларацію упродовж всього 2021 року.

Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (не пізніше 30 квітня 2021 року).

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки площею понад 2 гектари, повинні декларувати та сплачувати податки з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Також були розглянуті питання легалізації трудових відносин, відповідальності за порушення законодавства про працю. Присутніх ознайомили з наслідками нелегального використання роботодавцями найманої робочої сили та закликали оформити найманих працівників і відмовитись від зарплат "у конвертах".

В ході семінару надано відповіді платникам на запитання щодо користування «Електронним кабінетом», формування  та відправлення податкової звітності,  отримання відомостей про  суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО.

Наприкінці семінару платники дізнались про електронні сервіси ДПС, сторінки служби в месенджерах та соціальних мережах.

На всі питання, що виникли у платників у ході семінару, були надані вичерпні відповіді.