Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці на радіо: карантинні пільги для ФОП, зміни в РРО, ДПС в соцмережах та інше

, опубліковано 16 січня 2021 о 11:18

Під час радіоефіру на «Класному радіо» головна державна інспекторка Костянтинівської державної податкової інспекції Анна Бондаренко розповіла про зміни та новації на які слід очікувати платникам податків наприкінці 2020 року та у 2021 році.

Законом №1072-ІХ від 04.12.2020 року підприємців, які працюють на першій групі єдиного податку звільнено від сплати за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року: єдиного податку та ЄСВ за себе. Проте, такі періоди включаються до страхового стажу.

Законом України від 13.05.2020 № 592-IX з 1 січня 2021 року звільнено від сплати єдиного внеску за себе:

1) фізичних осіб – підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують: пенсію за віком, або за вислугу років, є особами з інвалідністю, досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Вони можуть бути платниками єдиного внеску виключно добровільно.

2) осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб – підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою – підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

3) осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичних осіб – підприємців, які мають основне місце роботи, за ті місяці звітного періоду, за які їх роботодавцем було сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Законом № 1071-IX змінено строки та умови застосування РРО платниками єдиного податку. 

Не потрібно застосувати РРО ФОП-єдинникам II, III  та IV групи, якщо протягом року обсяг їхнього доходу не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2021 році - 1 320 000 грн).

Але визначено підприємців, які зобов’язані застосовувати в своїй діяльності РРО не залежно від суми отриманого доходу. Це суб’єкти  господарювання, які здійснюють діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування:

- реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;

-   реалізують лікарські засоби та вироби медичного призначення

-   надають платні послуги у сфері охорони здоров'я;

- реалізують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Такі підприємці з 1 січня 2021 року мають використовувати РРО у своїй діяльності.

Підприємець може обрати, використовувати в своїй діяльності класичний РРО чи програмний РРО.

Анна Бондаренко також звернула увагу платників податків, що окрім офіційного вебпорталу Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua/) та безкоштовного електронного сервісу «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua/) інформацію про податкові сервіси, новини, статті, анонси, роз’яснення, коментарі керівництва та фахівців і багато корисного, користувачі мають можливість отримувати на офіційних сторінках Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Донецькій області на сторінках соціальних мереж Facebook, відеохостингу Youtube, та месенджерів Telegram та Viber.

Долучившись до електронного серісу «InfoTAX» за допомогою месенджерів Telegram та Viber, який платники податків отримають доступ до свого стану розрахунків з бюджетом, реєстраційних та облікових даних, дізнаються про результати обробки документів, про строки подання звітності та сплати податків.

Слухачі також отримали інформацію про строки сплати податків та звітування, про роботу в Електронному кабінеті платника, про підготовку до початку кампанії Декларування доходів громадян за 2020 рік.