Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дружківські власники «елітних авто» сплатили майже 300 тисяч гривень транспортного податку в 2020 році

, опубліковано 15 січня 2021 о 11:07

Дружківські податківці повідомили, що впродовж 2020 року Дружківчани сплатили 293,8 тис грн податку з власників транспортних засобів, що на 132 тис. грн більше в порівнянні з минулим роком. Основними платниками податку виступають юридичні особи, які перерахували до бюджету міста майже 281,8 тис  гривень. В свою чергу фізичні особи сплатили близько 12 тис гривень.

Нагадуємо, що згідно з Податковим кодексом України платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Звертаємо увагу, що розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2021 року становить 6000 грн, тобто вартість автівки складає 375*6000=2 250 000 гривень (в 2020 року ця сума складала 1 771 125 гривень).

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на офіційному веб-сайті розміщує перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

Фізичні особи починають сплачувати податок з місяця, в якому виникло право власності на авто. Юридичні особи, подають декларацію протягом місяця з дня виникнення права власності на автівку, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.