Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Компенсація підприємств Дружківки за забруднення довкілля за 2020 рік склала понад 550 тисяч гривень

, опубліковано 15 січня 2021 о 11:06

На сьогодні забруднення довкілля залишається актуальною проблемою. На жаль, забруднення екології досягло таких масштабів, які потребують своєчасних та невідкладних рішень. Сплата екологічного податку за забруднення навколишнього середовища поповнює бюджет, з якого в свою чергу кошти йдуть на здійснення програм, спрямованих на захист середовища, його оздоровлення та оновлення.

Згідно з ст. 240 Податкового Кодексу України, платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, під час провадження діяльності які на території України здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, скидають забруднюючі речовини безпосередньо у водні об'єкти або розміщають та зберігають відходи. Об’єктами та базою оподаткування екологічного податку є обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються в атмосферу або водні ресурси. Статтями 243-248 Кодексу України встановлено ставки екоподатку.

Завдяки злагодженій і продуктивній роботі Дружківськіх податківців, за 2020 рік платниками було сплачено 567,9 тис грн екологічного податку, що в 1,8 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (за січень-грудень 2019 року платники екоподатку сплатили 323,8 тис грн). Відповідно до розподілу коштів, до місцевого бюджету за 2020 рік надійшло 228,5 тис грн, що на 1,3 рази більше ніж в аналогічному періоді минулого року, а до державного – 236,2 тис  грн, що на 1,6 рази  більше ніж в аналогічному періоді минулого року.

В свою чергу, слід зазначити, що надходження від екологічного податку двоокису вуглецю за 2020 рік склали 102,9 тис грн (в 2019 році цей податок не стягувався).

Кількість платників екоподатку станом на 1 січня 2021 року склала 49 суб’єктів, з яких 46 – юридичні особи.