Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» «Реалізація права громадян на податкову знижку»

, опубліковано 27 листопада 2020 о 14:47

Нещодавно старшим державним інспектором Ясинуватсько – Авдіївської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Піхур Альоною проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Реалізація права на податкову знижку».

Основними питанням, з якими звернулись платники, були такі:

Питання: Який термін подання документів для застосування права на податкову знижку? Чи можна подати документи онлайн?

Відповідь: Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп. 166.1.2 ст. 166 Податкового кодексу України).

Податкова декларація подається контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

При цьому, за вибором платника декларація може бути подана в один із таких способів:

-  особисто або уповноваженою на це особою;

-  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описам вкладенням;

-  засобами електронного зв’язку  в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

З метою підвищення рівня  добровільності декларування доходів громадян, підвищення якості адміністрування, ДПС запроваджено новий електронний сервіс в «Електронному кабінеті», у тому числі заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи платниками податків – фізичними особами в електронному вигляді.

Крім того, на офіційному веб-порталі ДПС (tax.gov.ua) розміщено електронні форми декларації та приклади її заповнення.

Слід зазначити, що у разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Питання: Чи має право на податкову знижку фізична особа-підприємець за витратами, понесеними за навчання доньки?

Відповідь: Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподаткованого доходу за наслідками звітного податкового року, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки визначено у п.166.3 ст. ПКУ.

Згідно п.п. 166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ встановлено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ.

За визначенням, наведеним у п.п.14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ, заробітна плата для цілей розділу IV ПКУ – основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податкову у зв’язку з відносинами трудового найму згідно законом.

Таким чином, фізична особа-підприємець не має право на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності. Право на податкову знижку матиме фізична особа-підприємець, яка одночасно є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Також старший державний інспектор звернула увагу, що документи для застосування права на податкову знижку подаються по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року