Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Семінар у Вугледарі

, опубліковано 05 листопада 2020 о 15:26

Днями фахівцями Мар'їнського відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Донецькій області проведено семінар для платників міста Вугледар на тему: «Легалізація трудових відносин. Актуальні питання оподаткування». Семінар проводився дистанційно в режимі скайп зв’язку з дотримання вимог щодо застосування карантинних заходів.

Під час семінару податківці нагадали, що відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення роботодавцем територіального органу Державної податкової служби за місцем його обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Фахівці Мар'їнського відділу податків і зборів з фізичних осіб звернули увагу, що повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі – Повідомлення) подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації)  за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» до початку роботи працівника.

Як зазначили посадовці, в Електронному кабінеті в режимі «Введення звітності» його приватної частини (в особистому кабінеті) забезпечена можливість створення платниками податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі Повідомлення, підписання і подання такої звітності до контролюючих органів.

Лектори повідомили, що Закон України від 14 липня 2020 року № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (далі - Закон № 786). уточнив формулювання третього абзацу пункту 120.2 статті 120 Податкового кодексу України (далі –Кодекс). Таким чином при самостійному донарахуванні платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, передбачених статтею 50 цього Кодексу, суми податкових зобов'язань та/або іншого зобов'язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, до платника не застосовуються штрафи, встановлені главою 11 «Відповідальність» Кодексу.

Також закон № 786 вніс зміни до пункту 522 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, якими з 8 серпня 2020 року скасовано мораторій на проведення документальних позапланових перевірок, що проводяться:

1)           на звернення платника податків;

2)           з підстав, визначених підпунктом 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 Кодексу, зокрема:

якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця;

у разі закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи, в тому числі іноземної компанії, організації;

якщо порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків;

коли подано заяву про зняття з обліку платника податків.

На завершення семінару податківці повідомили про останні зміни до податкового законодавства, які набувають чинності з 1 січня 2020 року та відповіли на запитання присутніх.