Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання щодо подання форми №20-ОПП

, опубліковано 28 жовтня 2020 о 15:54

Нещодавно старший державний інспектор Мирноградської  ДПІ Головного  управління ДПС у Донецькій області Інна Конопльова провела спілкування з платникам  податків засобами skype у режимі відеозвʼязку .

Платників цікавило питання новацій у поданні форми повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП.

Фахівець повідомила,  що Міністерство фінансів України наказом від 24.06.2020 № 323 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01.07.2020 за № 606/34889) затвердило зміни до Порядку обліку платників податків і зборів №1588 від  09.11.2011.

Зокрема удосконалено порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП).  Уточнено, що у повідомленні за ф. № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, які є власними, орендованими або переданими в оренду.

Повідомлення за формою № 20-ОПП подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття відповідних об’єктів відповідно до     п. 8.4 Порядку №1588.

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни  в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об'єкта оподаткування».

Подати форму №20-ОПП платники можуть в електронному вигляді за допомогою Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет). Платники податків можуть переглянути інформацію про об'єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного  кабінету

Під час звʼязку платниками  від  платників було отримане запитання щодо відображення у формі  № 20-ОПП інформації про орендоване майно.

На що фахівець зазначило,  що  якщо майно перебуває у власності платника податку та надається іншим особам в оренду, воно відображається у формі № 20-ОПП як власне майно, з кодом ознаки 9 «надання в оренду» в графі 9 та з кодом 1 «право власності» у графі 10.

Якщо навпаки – майно не належить платнику податків на праві власності, а використовується ним на правах оренди, його теж слід відобразити у формі № 20-ОПП, з кодом ознаки 8 «орендується» у графі 9 та з кодом 7 або 8 (довгострокова або короткострокова оренда) у графі 10.

Також платники цікавились як саме застосовується принцип укрупнення інформації у формі № 20-ОПП.

Інспектор пояснила, якщо подається інформація про об'єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об'єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин.

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об'єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Наприклад, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об'єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці, або потрібно подати інформацію про різні земельні ділянки з різними реєстраційними номерами. В цих випадках укрупнювати інформацію не можна.

Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за формою №20-ОПП як узагальнена з типом об'єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об'єкта оподаткування».