Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добропільська ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області: на «гарячій лінії» - про право громадян на податкову знижку

, опубліковано 15 жовтня 2020 о 10:06

В Добропільській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо отримання права на податкову знижку за 2019 рік. Пропонуємо вашій увазі відповіді головного державного інспектора Добропільської ДПІ Олени Сузіної на запитання, з якими звернулись громадяни.

Запитання: Щодо яких понесених витрат можна отримати відшкодування з бюджету?

Відповідь: Перелік витрат, за якими платник має право на застосування податкової знижки визначено у статті 166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). Зокрема, до таких витрат віднесено сплачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та інші витрати.

Запитання: Чи можна відшкодувати вартість витрат за навчання дітей в навчальних закладах Польщі?

Відповідь: Відповідно до норм ПКУ отримати податкову знижку можна лише за навчання в вітчизняних дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Отже, платник податку не має права на податкову знижку за навчання в закордонних закладах освіти.

Запитання: Хто має право на відшкодування коштів?

Відповідь: Оформити податкову знижку може сам студент, якщо він має офіційний заробіток, з якого сплачує податки, або його член сім’ї першого ступеня спорідненості: мати, батько, дружина/чоловік.

Запитання: Чи можна подати декларацію на повернення коштів онлайн?

Відповідь: Подати декларацію можна особисто чи уповноваженою на це особою, або надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення – не пізніше, ніж за 5 днів до завершення строку подання.

Однак, найзручнішим та найшвидшим є подання декларації онлайн, в тому числі з використанням електронного сервісу «Електронний кабінет платника». Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного підпису, отриманого у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Запитання:  Чи маю право на податкову знижку, якщо сплата за навчання проведена у попередніх звітних періодах ?

Відповідь: Ні. Відповідно до ст. 166 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Згідно п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ підставою для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сумм відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Запитання:  Чи є обмеження у сумі витрат, понесених платником податку у 2019 році з метою отримання податкової знижки?

Відповідь: Згідно п.п 166.3.3 п 166.3 ст. 166 ПКУ визначено перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки,в тому числі сума коштів сплачених платником податків на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника та/або членами його сім’ї першого ступеня споріднення, з урахуванням положень п.164.6ст.164 ПКУ платник податків має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом року витрати.

Запитання: Який граничний термін подання декларації про майновий стан та доходи з метою отриманням права на податкову знижку за 2019 рік?

Відповідь: Відповідно до норм ПКУ декларацію на отримання податкової знижки за витратами 2019 року фізичні особи мають право подати до 31 грудня 2020 року включно. Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.