Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації Закону №466-ІХ: на що треба звернути увагу

, опубліковано 05 червня 2020 о 14:44

В Костянтинівсько-Дружківському управлінні Головного управління ДПС у Донецькій області звертають увагу на зміни в Податковому кодексі, які набрали чинності 23 травня 2020 року разом з Законом України від 16.01.2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві» (далі- Закон №466).

Законом №466 врегульовано терміни сплати податків. Тепер Податковий кодекс передбачає, якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Також, запроваджено єдиний звітний період для подачі звітності з податку на додану вартість, який дорівнює календарному місяцю (у тому числі для платників єдиного податку, котрі раніше звітували щокварталу). Ці зміни зумовлені спрощенням адміністрування ПДВ, а також удосконаленням використання електронних сервісів та інформаціїних систем.

Зміни торкнулися й сплати податкових зобов’язаннь, які були донараховані контролюючим органом. За новим законом  платник податків повинен протягом 10 «робочих» днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення сплатити зобов’язання (було – «календарних», і це викликало суперечності, оскільки строк для оскарження ППР обчислювався у робочих, а не в календарних днях).