Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування!

, опубліковано 22 травня 2020 о 09:15

Бахмутське управління ГУ ДПС у Донецькій області інформує платників. Чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі ЄСВ), передбачено, що платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Законом України від 17.03.2020 №533-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесені зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Так, тимчасово   з 1 березня  до 30 квітня 2020 року ЄСВ не платять лише за себе фізичні особи-підприємці, які працюють на усіх системах оподаткування, самозайняті особи і члени фермерських господарств. Для їхніх найманих працівників ця норма не застосовується.

Також, згідно Закону України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  тимчасово не застосовуються штрафні санкції за порушення, вчинені у період з 1 березня  до 31 травня 2020 року, зокрема за: несвоєчасну сплату ЄСВ; неповну сплату ЄСВ; несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом  №2464-VI.

До платників, які не виконали обов’язки щодо сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення, які визначені законодавством. Стягнення боргів з ЄСВ покладено на органи державної виконавчої служби, які мають право накладати арешт як на кошти боржників у банківських установах, так і на рухоме та нерухоме майно з забороною на його відчуження.

Тільки сумлінне ставлення до виконання своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄСВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити  проблему створення нових боргів та захистить права найманих працівників та фізичних осіб-підприємців особисто щодо зарахування періоду роботи до страхового стажу, від якого залежить не тільки розмір майбутньої пенсії, а й загалом право на її отримання.

Також, акцентуємо увагу на погашенні податкового боргу, оскільки зростання рівня податкової заборгованості обмежує можливості впливу на соціально-економічну ситуацію в країні, загрожує фінансовій безпеці, перешкоджає стабілізаційним процесам та економічному зростанню.