Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

День вишиванки в Покровсько-Добропільському управлінні

, опубліковано 21 травня 2020 о 17:16

У Всесвітній день вишиванки, в данину українським традиціям, працівники Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області долучились до свята - прийшли на робочі місця у вишиті сорочках. Під час надання платникам податків консультацій засобами skypе святковий настрій став у нагоді податківцям: день видався напружений - у платників було багато запитань стосовно особливостей оподаткування доходів, що підлягають оподаткуванню за підсумками попереднього року.

Старший державний інспектор Добропільської ДПІ Покровсько-Добропільського управління Безверхній Євген, відповідаючи на запитання громадян,  проінформував, що оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи подарунок коштів, майна, майнових чи не майнових прав здійснюється у порядку, встановленому ст.174 розділу ІV Податкового кодексу.

При отриманні спадщини від члена сім`ї першого та другого ступенів споріднення вартість успадкованої власності оподатковується за нульовою ставкою ПДФО.

Фізичні особи - резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи – резидента, але відносяться до членів сім`ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують ПДФО за ставкою 5% від вартості успадкованого.

Об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємця від спадкодавця – нерезидента, та об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця - резидента оподатковуються ПДФО за ставкою 18%.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується ПДФО за ставкою 5% та 18% зобов`язані подати до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними, податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, у якій включити суми таких доходів до загального річного оподаткованого доходу й визначити податкові зобов`язання з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору.

Фізичні особи, які отримали у спадщину (подарунок) об`єкти спадщини (подарунок), що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації - звертав увагу Безверхній Євген.

 Податківець наголошував, що граничний строк подання декларації за 2019 рік з терміну 1 травня продовжено до 1 липня 2020 року. Кінцевий строк сплати зобов`язань, зазначених у декларації за 2019 рік, перенесено з терміну до 1 липня на термін до 1 жовтня поточного року (Закон України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)»).