Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У фізичної особи змінилося прізвище або місце проживання,- чи потрібно повідомляти органи ДПС?

, опубліковано 13 травня 2020 о 10:07

Олександрівська ДПІ Покровсько - Добропільського управління Головного управління ДПС у Донецькій області, нагадує, що кожна фізична особа, яка отримує офіційні доходи, є платником податку на доходи фізичних осіб та перебуває на обліку в органах ДПС. У кожного громадянина є свій  реєстраційний номер облікової картки платника податків, крім осіб які через свої релігійні переконання відмовилися від нього, та облік яких ведеться у окремому реєстрі за серією та номером паспорта.

У Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків (далі ДРФО) на кожну фізичну особу заведена облікова картка, у якій міститься така інформація (п. 70.2 Податкового кодексу України):

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • дата народження;
  • місце народження (країна, область, район, населений пункт);
  • місце проживання, а для іноземних громадян — також громадянство;
  • серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий.

Згідно з п.70.5 Податкового кодексу України фізична особа несе відповідальність згідно із законом за достовірність інформації, що подається для реєстрації у Державному реєстрі. А згідно з п. 70.7 Податкового Кодексу Україниу разі зміни будь - якої інформації з переліку, наведеного вище, громадянин повинен повідомити про це орган ДПС.

Переважна більшість громадян навіть не здогадується, що коли змінюється прізвище чи місце проживання, вони повинні повідомити органи ДПС. На жаль незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення та приводить до подальших проблем при зверненні до органів ДПС, зокрема, при подачі річних декларацій, чи зверненні за отриманням інформації про власні доходи, тощо.

Для уникнення такої ситуації при зміні інформації, яка міститься у ДРФО, фізична особа повинна у місячний термін з дня виникнення змін подати до податкової інспекції заяву  за формою №5ДР, яку можна  отримати у центрах обслуговування платників органів ДПС.

Тому, бажає всім громадянам Олександрівського району пам’ятати про свої обов’язки, визначені Податковим кодексом України, для уникнення неприємних ситуацій та своєчасно інформувати Олександрівську ДПІ або інші органи ДПС, про зміну прізвища чи місце проживання.