Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковується доходи отримані від надання в оренду земельного паю

, опубліковано 07 травня 2020 о 09:29

Костянтинівсько-Дружківське управління ГУ ДПС у Донецькій області нагадує, що на разі триває кампанія декларування доходів громадян отриманих у 2019 році. Одним з видів доходів, які підлягають декларуванню згідно Податкового кодексу є доходи отримані від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) або майнового паю.

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Доходи, отримані від надання в оренду (суборенду) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю оподатковуються податковим агентом (орендарем) під час їх нарахування або виплати податком на доходи фізичних осіб  за ставкою 18 відсотків та військовим збором за 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Якщо ж громадяни отримали доходи від надання в оренду земельного паю орендарю – фізичній особі, то такі громадяни повинні самостійно прозвітувати про отримані доходи шляхом подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Таку декларацію необхідно надати до 1 травня 2020 року. Орендодавець зобов’язаний самостійно нараховувати та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.