Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Костянтинівсько-Дружківське управління ГУ ДПС у Донецькій області провело «гарячу лінію» на тему «Оподаткування в умовах карантину»

, опубліковано 07 травня 2020 о 09:27

На питання, що надійшли під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала заступник начальника Костянтинівсько-Дружківського управління - начальник Дружківського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Донецькій області Анна Гвоздик. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

Що таке механізм «кешбек» при проведенні розрахункових операцій та коли він почне діяти?

Механізм «кешбек» передбачає компенсацію покупцю на підставі його скарги щодо порушення продавцем встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до продавця.

Якщо на підставі скарги покупця (споживача), контролюючим органом проведено перевірку та встановлено порушення платником податків установленого порядку проведеня розрахункових операцій, такому покупцю (споживачу) із застосованих штрафних (фінансових) санкцій компенсується 100 відсотків вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у його скарзі, але тільки в випадку коли сума порушення складає понад 850 гривень.

Законом України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)» перенесено запровадження процедури «КЕШБЕК» на 1 січня 2021 року.

До якого строку необхідно надати податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податки?

Згідно з Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)», термін подання податкової декларації про майновй стан і доходи подовженно до 1 липня 2020 року. Також законом передбачено, що суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та війскового збору зазначені в декларації необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.

Чи можна включити до податкової знижки витрати на медичну допомогу по боротьбі з COVID-2019?

Так, можна. Законом України від 30.03.2020 р. № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» це передбачено.

 Таким чином, платнику податків дозволяється включити до податкової знижки кошти на обладнання, товари, матеріали добровільно перераховані (передані) протягом карантину: громадськім об’єднанням, благодійним організаціям, центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, Міністерству охорони здоров'я, іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я; закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності; структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України.

Чи можу я встановити гнучкий робочий графік для працівиків під час карантину та чи обов’язково заключати письмовий трудовий договір, якщо працівник буде виконувати роботу дистанційно?

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», передбачено що за погодженням між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватись гнучкий режим робочого часу на визначений строк або безстроково як при прийнятті на роботу так і згодом. Не може бути встановлено гнучкий режим робочого часу на підприємствах, обумовлених специфікою діяльності, коли виконання обов’язків працівником потребує його присутності.

Також Законом передбачено, що роботодавці повинні обов’язково заключати трудовий договір в письмової формі при прийнятті працівника на роботу, який буде працювати дистанційно (на дому).

Транспортування пального декілька разів на добу, скільки подавати заявок на переміщення пального?

Згідно з Податковим кодексом України транспортні засоби, що набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки, повинні обліковуватися в Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий. Включення/виключення транспортних засобів до/з Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий, здійснюється автоматично на підставі даних акцизних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі акцизних накладних, або на підставі заявок на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, із зазначенням періоду переміщення такого пального або спирту етилового.

Костянтинівсько-Дружківське управління Головного управління ДПС у Донецькій області доводить до відома суб’єктів господарювання, що необхідно надавати одну заявку на перемішення, якщо транспортується пальне або спирт етиловий з одним й тим самим кодом УКТ ВЭД одним транспортним засобом декілька разів на добу та за умови що данні про адресу місцезнаходженя пунктів завантаженя та розвантаження залишаються не змінними.

          Якщо такий транспортний засіб перевозить пальне з різними кодами УКТ ВЭД, на кожне таке переміщення суб’єкт господарювання повинен надавати нову заявку. У випадках, якщо в зазначеному періоді відбувається зміна місцезнаходження пунктів завантаження або розвантаження, це повинно відображатися окремими строками в поданій заявці або в новій заявці.

Нагадуємо, що форма заявки на переміщення пального затверджена наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 року №88.

Звертаємо увагу, що переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не зазначені в акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне або спирт етиловий у таких транспортних засобах, а також не зазначені у заявках на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, які надіслані центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, забороняється.