Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2020: включення до податкової знижки іпотечних відсотків

, опубліковано 24 лютого 2020 о 10:38

У продовження обговорення теми особливостей декларування громадян, заступник начальника Костянтинівсько-Дружківського управління – начальник Дружківського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Донецькій області Анна Гвоздик надала інтерв’ю, де розповіла про включення до податкової знижки іпотечних відсотків.

Заступник повідомила, що відповідно до Податкового кодексу України суми витрат платника податку на сплату видатків на будівництво або придбання доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним,  дозволені до включення до податкової знижки. Обов’язковою умовою включення таких видатків до податкової знижки є те, що за рахунок житлового кредиту будується або придбане житло визнане, як основне місце проживання та в паспорті стоїть відмітка про реєстрацію та місцезнаходження такого житла, пояснила очільник.

Анна Гвоздик розповіла, що право на включення до податкової знижки надається платнику податку за одним іпотечним кредитом, протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому об'єкт житлової іпотеки придбано або збудовано та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, а платник податків має намір отримати новий іпотечний кредит,  право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом, виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

У разі, якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання або будівництво житла, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням, повідомила Анна Гвоздик.

Заступник нагадала, що фізичні особи мають право звернутися до податкової служби для відшкодування податкової знижки за 2019 рік до 31 грудня поточного року. Отримати додаткову інформацію можна в Центрі обслуговування платників за адресою вул. Соборна, 26 або за номером телефону (06267) 4-23-06.