Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація заробітної плати – за «круглим столом» у Маріупольському управлінні

, опубліковано 05 грудня 2019 о 10:04

В Маріупольському управлінні Головного управління ДПС  у Донецькій області 03 грудня 2019 року було проведено «круглий стіл» з платниками податків м.Маріуполя на тему «Легалізація заробітної плати найманих працівників у СПД з ресторанним видом діяльності».

Заходи проводилися заступниками начальника Маріупольського управління Рижих Т.А. та Турчиною С.О. На «круглому столі» було зазначено, що за будь-яких змін в країні податкові органи продовжують виконувати свої функції, адже життя не зупиняється – бюджет потребує надходжень, від яких залежить своєчасна та повна виплата пенсій, зарплат, фінансування соціальних програм, медицини та освіти.

Незважаючи на зменшення податкового навантаження на бізнес, деякі роботодавці продовжують вести діяльність, приховуючи працевлаштування своїх працівників або знижуючи розміри їхнього заробітку до мінімального, щоб уникнути повної сплати внеску, який дає право на страхові та пенсійні виплати.

         Так, використовуючи працю людей без належного оформлення  документів, роботодавці порушують трудове законодавство, зокрема, Кодекс законів про працю України, що приводить до втрати страхового стажу для призначення пенсії та інших негативних наслідків.

Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.

         На засіданні  було звернено увагу, що грудень 2019 року та січень 2020 року це місяці новорічних свят та проведення організаціями корпоративів, тобто очікування більшого навантаження у роботі кафе та ресторанів, тим самим очікування збільшення кількості оформлених працівників, з оплатою праці не нижче мінімального рівня. Додатково було звернено увагу на рівень мінімальної заробітної плати, який з 1 січня 2020 року збільшується на 550 грн  у порівнянні з 2019 роком та складатиме 4723 гривни.

Запрошені ФОП були проінформовані про перспективи роботи у грудні - січні поточного року, також були розглянуті питання, які впливають на ведення бізнесу та потребують податкових роз’яснень.

В завершенні «круглого столу» було наголошено, що при здійсненні підприємницької діяльності треба чітко дотримуватись законодавства про працю та нести відповідальність за ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

         Слід пам’ятати, що офіційне оформлення працевлаштування є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Водночас, для роботодавця - це позитивний імідж та репутація надійного партнера , що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.