Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання адміністрування - на семінарі в Маріуполі

, опубліковано 28 листопада 2019 о 10:17

         В Маріупольському управлінні Головного управління ДПС у Донецькій області 22 листопада 2019 року пройшов семінар для платників на тему: «Актуальні питання адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Семінар проводив головний державний ревізор - інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Тетяна Качанова.

Під час семінару було надано визначення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, як місцевого податку, який зараховується до місцевого бюджету. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

         Слухачам доведено розподіл об’єктів нерухомості на житлові та нежитлові фонди. До об’єктів житлового фонду відносяться житлові, дачні та садові будинки. А об’єктами нежитлової нерухомості є будівлі, приміщення, відповідно, не віднесені до житлового фонду: будівлі готельні, будівлі офісні, будівлі торговельні, гаражі, будівлі промислові,  склади та інше.

В ході семінару було звернено увагу на те, що відповідно до положень Податкового кодексу базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його часток та пояснила, які приміщення не є об’єктом оподаткування, наприклад, деякі з них: об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності органів державної влади і є неприбутковими, будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, об'єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб'єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках, будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств, а також будівлі адміністративно-побутового комплексу, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності та інші об’єкти.

Повідомила, що існують також і пільги зі сплати податку на нерухоме майно, які зазначені у п. 266.4 ст.266  Податкового кодексу.

Відповідно до законодавства органи місцевого самоврядування до 1 лютого поточного року надають до податкових органів за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості відомості стосовно наданих ними пільг.

Відповідно до рішення Маріупольської міської ради ставки для  фізичних та юридичних осіб – власників об'єктів житлової чи нежитлової нерухомості, встановлюються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 квадратний метр бази оподаткування. На сьогоднішній день для об'єктів житлової нерухомості у розмірі 0,5 відсотка, для об'єктів нежитлової нерухомості у розмірі 1,0 відсотка.

Для фізичних осіб обчислення суми податку з об'єктів житлової нерухомості, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, порядок обчислення суми податку регламентовано пп.266.7.1 п.266.7 ст.266 Податкового кодексу України.

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку надсилається чи вручається платникові податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси до 1 липня року, що настає за базовим податковим періодом, а сплачується платником протягом 60 днів з дня вручення такого рішення. Юридичні особи розраховуються з бюджетом авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, на підставі відображених в річній податковій декларації нарахувань.

У ході семінару платниками були задані питання, на які платники отримали вичерпні відповіді.