Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Слов’янській ДПІ щодо застосування РРО/ПРРО

, опубліковано 22 грудня 2023 о 11:56

 Нещодавно, Слов’янською ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області було проведено сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія з питань реєстрації та використання РРО/ПРРО за участі в.о завідувача сектору з надання адміністративних та інших послуг Ольги Лоіш.

Під час спілкування з платниками зроблено акцент на необхідність обов’язкової реєстрації РРО/ПРРО суб’єктам господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції. Також податківчиня звернула увагу на переваги застосування ПРРО, серед яких: можливість використання безкоштовного програмного забезпечення від ДПС; необмежений термін використання; можливість відправляти фіскальні чеки покупцям в електронному вигляді; швидка реєстрація та встановлення програмного забезпечення безпосередньо на сайті ДПС; автоматичне формування Z-звіту.

Наводимо найчастіші запитання.

 

Що таке ПРРО?

Програмний реєстратор розрахункових операцій – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для виконання платіжних операцій.

 

Чи зобов’язані ФОП – платники ЄП першої групи реєструвати та застосовувати РРО та/або ПРРО та вести облік товарних запасів?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи з 01.01.2022 не зобов’язані реєструвати та застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО. 

Уряд України та органи виконавчої влади не планують запровадження реєстрації та застосовування РРО та/або ПРРО для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи з 01.01.2022. 

Разом з тим, ведення обліку товарних запасів або якогось іншого додаткового обліку з 01.01.2022 року для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи не передбачається.

 

Який документ вважається розрахунковим документом?

Розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій  або програмним РРО, чи заповнений вручну.

 

Чи вважається електронний таксометр РРО?

Відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»  із змінами та доповненнями, електронний таксометр - реєстратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує попереднє програмування тарифів за проїзд та облік вартості наданих послуг з перевезень пасажирів.

 

Під час сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.