Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповідальність за порушення вимог закону про застосування РРО

, опубліковано 19 грудня 2023 о 11:45

 Днями Мирноградська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела чергову «гарячу лінію» на тему: «Відповідальність за порушення вимог закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Запитання, з якими звертались платники стосувалися відновлення відповідальності за порушення вимог закону про застосування РРО.

Зокрема було роз’яснено, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» виокремлено перелік суб'єктів господарювання, до яких, починаючи з 1 жовтня 2023 року, не будуть застосовані фінансові санкції (штрафи) і які звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог цього Закону (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), при продажу товарів, наданні послуг на:

— тимчасово окупованих російською федерацією територіях України — по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

— територіях активних бойових дій — по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

— територіях можливих бойових дій — по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

Дати завершення бойових дій і тимчасової окупації, припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року №309, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за №1668/39004.

Також було наголошено, що відповідальність за порушення, вчинені в період з 1 січня 2022 року до 30 вересня 2023 року включно, анулюється. Щоправда, не всім.

Звільнення від відповідальності протягом зазначеного періоду не поширюється на суб’єктів господарювання, які:

торгують підакцизними товарами (алкогольною, тютюновою продукцією, паливом);

займаються обміном валют;

ведуть діяльність у сфері азартних ігор.

Для підприємців на єдиному податку, які не є платниками ПДВ та не продають підакцизні товари, технічно складні побутові товари, медичні засоби чи ювелірні вироби, з 1 жовтня 2023 року до 31 липня 2025 року передбачено знижені штрафи за відсутність РРО:

25% вартості товарів/послуг у разі їх продажу без використання РРО або з використанням на неповну суму, а також 50% вартості проданих товарів/послуг за аналогічне повторне порушення (замість 100% та 150% відповідно).

Загалом чинним законодавством передбачені такі штрафи за порушення вимог Закону №3219-IX:

100% вартості товарів/послуг — за реалізацію товарів/послуг без використання РРО або за невидачу фіскального чека. При повторності порушення сума штрафу становить до 150% суми.

510 грн — за неподання звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, та за відсутність контрольної стрічки на РРО.

5100 грн — за використання РРО, у конструкцію якого були внесені зміни, які непередбачені документацією виробника касового апарату/розробника програмного забезпечення.

Додзвонювачі отримали фахові вичерпні відповіді всі запитання.