Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За січень-березень 2021 року на розгляд до Головного управління ДПС у Донецькій області надійшло 176 письмових звернень громадян

, опубліковано 19 квітня 2021 о 17:18

Розгляд звернень громадян є  одним з пріоритетних напрямків діяльності ГУ ДПС у Донецькій області (далі – ГУ ДПС).

З метою всебічного розгляду питань, які порушують громадяни у своїх зверненнях, ГУ ДПС систематично вживає низку заходів щодо підвищення рівня роботи зі зверненнями громадян, в основі якої лежить, перш за все, уважне ставлення до вирішення проблем, з якими звертаються громадяни до ГУ ДПС, проводиться робота щодо покращення якості їх розгляду, узагальнення та постійний аналіз звернень.

Вживаються заходи щодо забезпечення реалізації конституційних прав громадян щодо отримання ними обґрунтованих, повних та своєчасних відповідей на звернення.

   Аналіз роботи зі зверненнями громадян засвідчив, що у січні-березні поточного року до ГУ ДПС надійшло 176 письмових звернень громадян від 179 громадян (у тому числі 34 електронних), що на 109 звернень або 38,2% менше, ніж за відповідний період 2020 року (285). Таке зменшення обумовлено зміною підходу до формування звітності про роботу зі зверненнями громадян: починаючи з 01.01.2021 року, до вказаної звітності не включаються звернення, порядок розгляду яких підпадає під дію статті 12 Закону України «Про звернення громадян» (далі – Закон). У 2020 році такі звернення включались до загальної кількості звернень у звітних формах.

 Разом із загальним зменшенням звернень зросла кількість скарг. Так, у січні-березні п.р. надійшло 4 скарги, що на одну скаргу більше, ніж за аналогічний період 2020 року. У складі скарг, які надійшли у І кварталі п.р., одна скарга на неправомірні, на думку заявників, дії посадових осіб ГУ ДФС у Донецькій області. У зв’язку з зазначеним вказану скаргу згідно зі статтею 7 Закону переслано за належністю до відповідного органу. В інших трьох скаргах порушуються питання щодо неправомірних, на думку заявника, дій роботодавців, які не виконують обов’язок зі сплати обов’язкових податків і зборів, зокрема єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), а також власника житла, який здає в оренду квартиру різним орендарям. На вказані 3 скарги надано роз’яснення.

За територіальною належністю найвищий відсоток надходження звернень громадян спостерігався від мешканців Донецької області (154 звернення або 87,5% від загальної кількості звернень). Крім того, найбільше звернень громадян надійшло від мешканців м. Києва (11 звернень або 6,3%), Харківської області (4 звернення або 2,3%), Одеської та Дніпропетровської областей (по 2 звернення). Громадянин іншої держави направив одне звернення. Від громадянина іншої держави отримано одне звернення, заявник одного звернення не визначив територіальну належність.

У письмових зверненнях, що надійшли до ГУ ДПС протягом січня-березня п.р., заявниками порушено такі основні питання: нарахування та сплата загальнодержавних і місцевих податків (57  звернень або 32,4%), порядок обліку платників за реєстраційними номерами облікових карток платників податків (34 звернення або 19,3%), проведення контрольно-перевірочної роботи (23 звернення або 13,1%). Водночас у зв’язку із змінами у законодавстві протягом звітного періоду актуальним було питання щодо реструктуризації податкового боргу (18 звернень або 10,2%).  Небайдужі громадяни в 11 зверненнях (6,3%) інформували ГУ ДПС про ухилення від сплати податків.

За соціальним станом заявників перше місце посідають звернення пенсіонерів (10 або 5,7% від загальної кількості заявників). По 2 звернення надійшло від працівників органів ДПС (у тому числі колишніх) та підприємців. У значній частині звернень неможливо визначити соціальний стан авторства заявників (164 звернень або 91,6%).

Серед звернень громадян – 3 колективних від 6 громадян. Питома вага колективних звернень становить 1,7%. 

Від жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни, Героїв Соціалістичної Праці, Героїв Радянського Союзу та Героїв України за звітний період до ГУ ДПС письмових звернень не надходило.  

Що стосується категорій авторів звернень, то у 97,8% авторів звернень або 175 громадян їх категорію неможливо визначити. Від громадян, які потребують соціального захисту, надійшло 4 звернення або 2,2% всіх авторів звернень, з них по дві заяви – від осіб з інвалідністю ІІ групи та учасників бойових дій.

У звітний період відповіді на всі звернення надано своєчасно. За результатами розгляду фахівцями ГУ ДПС з 176 письмових звернень громадян розглянуто 136 звернень: на 129 звернень надано відповідні роз`яснення, переслано за належністю 3 звернення, повернуто авторам 2 звернення, вирішено позитивно одне звернення. Не підлягало розгляду як анонімне одне звернення. Інші звернення (40) залишаються на розгляді, оскільки не настав їх термін виконання.

Через впровадження обмежувальних карантинних заходів, з середини березня минулого року, тимчасово припинено проведення особистих прийомів громадян керівництвом та посадовими особами структурних підрозділів ГУ ДПС. Акцентуємо увагу громадян, що після припинення карантинних заходів у громадян знову з’явиться можливість викладати свої усні звернення на особистих прийомах посадовими особами ГУ ДПС.

ГУ ДПС наголошує, що у зв’язку із погіршенням ситуації з поширення СOVID-19 в цілому по країні питання використання дистанційного формату у спілкуванні податківців та платників податків залишається, як ніколи, актуальним. Крім письмових звернень, громадяни можуть надсилати електронні звернення (через мережу Інтернет) у вигляді сканокопій чи фотокопій з підписом заявника із зазначенням дати та місця проживання (реєстрації) на визначену електронну пошту dn.ezvernennya@tax.gov.ua та за допомогою сервісу «Електронний кабінет» з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Разом з тим нагадуємо, що електронні звернення юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, необхідно надсилати на офіційну електронну пошту ГУ ДПС  dn.official@tax.gov.ua у форматі pdf (обмеження 2 МБ).