Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларуємо правильно!

, опубліковано 18 січня 2024 о 13:59

12 жовтня 2023 року набув чинності Закон України № 3384-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” (далі – Закон), яким внесено зміни до Закону України “Про запобігання корупції”.

Цим Законом було відновлено електронне декларування та повноцінне застосування заходів фінансового контролю, що було призупинено на період дії воєнного стану.

Отже, з набранням чинності Законом система декларування фактично повертається до довоєнного стану. Це означає необхідність виконання усіма посадовими особами вимог щодо подання належних декларацій у встановлені терміни, а також дотримання правил фінансового контролю.

Кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках (щорічні, перед звільненням), у тому числі для проведення спеціальних перевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно раніше.

Окремо слід зазначити, що з відновленням декларування заходи фінансового контролю застосовуються у повному обсязі.

Зобов’язання щодо здійснення заходів фінансового контролю у повному обсязі з 12 жовтня 2023 року поширюється на суб’єктів декларування.

Особи, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави починаючи з 12 жовтня 2023 року протягом 30 календарних днів з дня припинення відповідної діяльності подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

За цім Законом, декларант матиме можливість лише одноразово подати виправлену декларацію протягом 30 днів після її подання.

 Суб’єкти декларування звільняються від обов’язку подання передбачених частинами першою та четвертою статті 52 Закону повідомлень (відкриття валютного рахунка за кордоном, суттєві зміни майнового стану) у період з початку дії правового режиму воєнного стану до відновлення заходів фінансового контролю у повному обсязі, тобто з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно.

З 12 жовтня 2023 року відповідно до положень частини другої статті 52 Закону у разі відкриття валютного рахунка за кордоном, а також суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (у 2023 році на суму, яка перевищує 134200 гривень), зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна, здійснення видатку та двадцятиденний строк з дня відкриття валютного рахунка за кордоном зобов’язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (далі - НАЗК).

Необхідно окремо наголосити, що заходи системного повного фінансового контролю, моніторингу способу життя та перевірок достовірності задекларованих відомостей щодо усіх без винятку суб’єктів декларування застосовуватимуться НАЗК у повному обсязі саме з дати набрання чинності Закону, тобто починаючи з 12 жовтня 2023 року.

Нагадуємо, що за порушення вимог декларування передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.