Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів спеціалістами резидента Дія Сіті у 2023 році

, опубліковано 03 квітня 2023 о 15:39

 Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що правила оподаткування доходів фахівців Дія Сіті визначені у п. 170.141 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Резидент Дія Сіті є податковим агентом під час нарахування (виплати) доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

ПКУ встановлено особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті. За ставкою податку на доходу фізичних осіб у розмірі 5% оподатковуються доходу у вигляді:

-         заробітної плати;

-         винагороди за гіг-контрактом;

-         авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Зменшена ставка застосовується за умови, що розмір загального (річного) оподатковуваного доходу не перевищує еквівалент 240 тисяч євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на 1 січня звітного податкового року.

У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18%, при цьому платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок з суми такого перевищення. Платник податку також має сплатити 1,5% військового збору.

Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що термін подання річних декларацій про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року!