Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходу від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна

, опубліковано 24 березня 2023 о 11:36

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5%, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18%. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Доходи від продажу фізичною особою рухомого майна, крім легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда, оподатковуються ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

При цьому, обов’язок платника податку щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним, якщо платник податку отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ (п. 179.2 ст. 179 ПКУ).

Під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку (п. 173.4 ст. 173 ПКУ).

Отже, у разі другого продажу (обміну) рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або продажу (обміну) іншого рухомого майна  протягом 2022 року за посередництвом юридичної особи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізичної особи – підприємця або укладання та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, фізична особа (продавець) під час укладання договору зобов’язана самостійно сплатити до бюджету ПДФО та військовий збір з доходу від продажу такого майна та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2022 рік до 1 травня 2023 року.