Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подайте декларацію – якщо була списана безнадійна заборгованість!

, опубліковано 24 березня 2023 о 11:33

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року. При цьому до доходів, які підлягають обов’язковому декларуванню, відноситься, зокрема дохід у вигляді списаної суми заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності, якщо сума списаної заборгованості у 2022 році перевищує 1240,50 гривень (50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року).

Відповідно до пп. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізична особа самостійно сплачує податок на доходи фізичних осіб з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації.

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18%. Також, такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). 

Якщо сума списаної заборгованості, за якою минув строк позовної давності, не перевищує оподатковуваної межі, тобто 1240,50 грн за 2022 рік, подавати декларацію про доходи не потрібно, але за умови, що не має інших підстав для її подання.

Додатково повідомляємо, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів щокварталу подають податковий  розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь  платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого  з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та в додатку 4ДФ  відображають суми списаної заборгованості, за якою минув строк позовної давності, за ознакою доходу «107».

Щоб з’ясувати чи була списана заборгованість, за якою минув строк позовної давності, з метою декларування доходів за 2022 рік можна скористатися «Електронним кабінетом» для отримання довідки про доходи за 2022 рік, в якій будуть відображені усі доходи, які були нараховані та виплачені податковими агентами і суми утриманого з них податку. Для цього у розділі «ЕК для громадян» треба обрати і надіслати «Запит про суми виплачених доходів» (F1301803). За результатами обробки запиту до особистого кабінету надійде повідомлення, яке можна переглянути у вкладці «Вхідні документи».

Нагадуємо про можливість подання декларації в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника.

Запрошуємо громадян виконати свій громадянський обов’язок до 1 травня 2023 року!