Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадянам – про добровільну сплату єдиного внеску

, опубліковано 20 листопада 2019 о 12:17

Можливість добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування – про це під час «круглого столу» розповіла громадянам Ганна Філь, старший державний інспектор Ясинуватсько - Авдіївської ДПІ Покровсько – Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області.

Присутні дізнались про категорії платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), а це: особи, які досягли 16-річного віку і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників ЄВ, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.  

Фіхівець Центру обслуговування платників довела перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та які подають до органів податкової служби за місцем проживання, зазначений в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449:

- заява про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄВ);

- копія трудової книжки (за наявності);

- виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

- копія документа, що посвідчує особу.

У 2019 році мінімальний страховий внесок за кожен місяць становить 918,06 гривень. Для одноразової сплати за попередні періоди згідно з договором про добровільну участь необхідно буде сплатити за кожен місяць з коефіцієнтом «2», що становить 1836,12 гривень. Одноразова сплата ЄВ здійснюється однією сумою протягом 10 календарних днів з моменту підписання Договору.

Такі зустрічі дають можливість платникам почути корисну інформацію з питань оподаткування та отримати відповіді на актуальні запитання.