Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» Східної ДПІ: актуальне щодо єдиного соціального внеску

опубліковано 03 жовтня 2024 о 16:05

 Східна ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області активно проводить інформаційні заходи для платників податків Донеччини. Начальником Східної ДПІ проведено черговий сеанс телефонної «гарячої лінії» з актуальних питань щодо  єдиного  соціального внеску.

Під час «гарячої лінії» було розглянуто багато питань. Найактуальніше питання,  яке цікавило більшість додзвонювачів під час проведеного заходу: чи сплачують єдиний внесок за себе фізичні особи – підприємці у період воєнного стану в Україні? 

Фахівець повідомила, що відповідно до п. 9 прим. 19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5 прим.1 частини першої ст. 4 Закону №2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.

Також, не сплачують ЄСВ за себе підприємці (незалежно від системи оподаткування), які отримують пенсію за віком або за вислугу років або є особами з інвалідністю, або досягли віку, установленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ лише за умови їхньої добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У ході сеансу надійшло питання щодо необхідності фізичній особі сплачувати єдиний внесок як ФОП, якщо вона є найманим працівником на підприємстві?

Відповідно до частини шостої ст. 4 Закон № 2464  фізичні особи – підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення ними бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, встановлену Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Крім того, під час спілкування значна увага приділена діджиталізації Податкової Служби та розвитку електронних сервісів для платників, удосконаленню податкового адміністрування, тощо, що є однією з основних цілей Національної стратегії  доходів України.

Всі абоненти,  що телефонували під час «гарячої лінії» отримали вичерпні відповіді та роз’яснення на запитання, які їх цікавили.

Також, за отриманням усних консультації з питань застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ, допомоги у користуванні сервісами Електронного кабінету платника та застосунку «Моя податкова» щодо отримання адміністративних послуг, подання податкової звітності до органів ДПС, сплати податків та отримання інших сервісів можна звернутись до працівника  Східної ДПІ за  телефоном

 + 38 (032) 297-30-47