Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З підприємцями Покровської громади обговорили питання реалізації підакцизних товарів та перебування на спрощеній системі оподаткування

опубліковано 12 липня 2024 о 12:03

Покровська ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області нещодавно провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Під час розмови з платниками було обговорено проблемні питання, які виникають у платників під час проведення діяльності на спрощеній системі оподаткування та реалізації підакцизних товарів, а саме:

Хто є платником акцизного податку?

Платниками акцизного податку є особи, визначені пп.212.1.1 – 212.1.17  п.212.1 ст.212  Податкового кодексу України. Крім того, замовники за дорученням яких виробляють підакцизні товари (продукція) з давальницької сировини, сплачують податок виробнику. Особою, відповідальною за сплату податку до бюджету у складі митних платежів, є особа, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів, визначених ч.7 ст.293 Митного кодексу України.

Які найпоширеніші види підакцизних товарів?

До таких можна віднести: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, рідини, що використовують в електронних сигаретах, пальне, у тому числі товари (продукція), що використовується, як пальне для заправлення транспортних засобів, автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, електрична енергія.

Чи є платником акцизного податку платник єдиного податку, який здійснює роздрібну торгівлю підакцизними товарами?

Так, платник єдиного податку є платником акцизного податку.

Відповідно до п.п.212.1 ст.212 ПКУ платником акцизного податку є, зокрема:

- особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах);

- особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне.

Підсумовуючи вищезазначене: платник єдиного податку, який здійснює роздрібну торгівлю підакцизними товарами є платником акцизного податку.

Вважаємо за потрібне зазначити, що відповідно до п.п.291.5.1 п.291.5 ст.291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп, суб’єкти господарювання (юридичні особа та фізичні особи – підприємці), які здійснюють, зокрема виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно – мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин).