Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Східна ДПІ: щодо отримання інформації про податковий борг

опубліковано 02 липня 2024 о 16:19

Східна ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області активно проводить інформаційні заходи для платників податків Донеччини. На постійній основі проводяться робочі зустрічі з платниками податків щодо актуальних питань.

Так, нещодавно начальником Східної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області в черговий раз проведено робочу зустріч з платниками на тему: «Отримання інформації про податковий борг». 

Упродовж зустрічі зосереджено увагу платників та наголошено на необхідності платникам податків своєчасно та у повному обсязі сплачувати свої податкові зобов’язання з податків і зборів, задля недопущення утворення податкових боргів, не наражати себе на ризик застосування фіскальних заходів щодо погашення податкових боргів. 

Сплата податків і зборів з отриманих доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток держави.

Під час заходу присутні поінформовані, що відповідно до статті 35 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сплата податків та зборів здійснюється в грошовій формі у національній валюті України, крім випадків, передбачених ПКУ або законами з питань митної справи. 

Також, відповідно до норм ПКУ у разі, коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу. Проте, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на теперішній час – 3 060 грн), податкова вимога не надсилається (не вручається). 

Відтак, детальніше про заборговану суму, вид податку та підстави виникнення податкового боргу платник податків має можливість дізнатись скориставшись приватною частиною Електронного кабінету, яка розміщена на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login, з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги». 

Присутніх найбільш цікавило питання як отримати інформацію про податковий борг за допомогою сервісів Електронного кабінету. Платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету. 

При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема податковий борг. 

Надані роз’яснення щодо сплати податків через Електронний кабінет у меню «Стан розрахунків з бюджетом». Необхідно обрати податок (платіж), сканувати QR-код,  підтвердити операцію або - обрати одну із платіжних систем,  вказати реквізити платіжної карти, підтвердити операцію.  

Платіжне доручення автоматично заповнюється на підставі облікових даних платника та відомостей щодо рахунків для зарахування платежів до бюджету. 

Надано відповіді на запитання щодо можливості отримати довідку про наявність або відсутність заборгованості. 

На контролюючі органи покладено обов'язок видавати платнику довідку про відсутність/наявність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на такі контролюючі органи. Механізм надання такої довідки затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733. Для отримання довідки необхідно подати заяву за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 733. Заява подається платником (на його вибір):  

у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;  

в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/.

Наприкінці заходу фахівцем чергове наголошено на необхідності платникам податків своєчасно та у повному обсязі сплачувати свої податкові зобов’язання з податків і зборів, задля недопущення утворення податкових боргів, не наражати себе на ризик застосування фіскальних заходів щодо погашення податкових боргів

Під час спілкування надано консультації та практичну допомогу.  Кожному платнику податків надані повні та вичерпні відповіді на усі поставлені запитання..

За отриманням усних консультації з питань застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ, допомоги у користуванні сервісами Електронного кабінету платника та застосунку «Моя податкова» щодо отримання адміністративних послуг, подання податкової звітності до органів ДПС, сплати податків та отримання інших сервісів можна звернутись до працівника  Східної ДПІ за  телефоном  

+ 38 (032) 297-30-47