Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

опубліковано 27 червня 2024 о 16:42

Фахівець Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Олеся Куровська провела телефонну «гарячу лінію» на тему: «Особливості реєстрації в Реєстрі волонтерів». 

Під час телефонної розмови проінформувала, що Реєстр волонтерів – це база даних волонтерів, які допомагають захисникам та жителям країни, що постраждали від війни.

Цього разу були надані відповіді на актуальні питання щодо особливостей включення до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації (далі – Реєстр волонтерів).

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із питань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», а саме:

Як подати заяву про включення/внесення змін до Реєстру волонтерів?

Для включення до Реєстру волонтерів благодійник – фізична особа подає до податкового органу заяву за формою 1-РВ у паперовій або електронній формі із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті).

У разі відсутності підстав для відмови у включенні фізичної особи-благодійника до Реєстру волонтерів територіальний орган ДПС протягом одного робочого дня з дня отримання Заяви за формою № 1-РВ включає таку фізичну особу - благодійника до Реєстру волонтерів.

Який порядок подання звітності?

Порядок подання фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб податкової декларації про майновий стан і доходи                     (далі – Декларація) встановлений статтею 179 Податкового Кодексу України (далі – Кодекс), згідно з пункту 179.1 якої платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до Кодексу.

Водночас пунктом 179.2 Кодексу визначені випадки, у яких обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, крім випадків, коли подання Декларації прямо передбачено Кодексом, якщо, зокрема, такий платник податку отримував: доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з розділом ІV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу.

У разі якщо платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до інших положень Кодексу, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені пунктом 179.2 Кодексу.

Отже, благодійник – фізична особа, яка внесена до Реєстру волонтерів в порядку, визначеному Законом України від 05.07.2012 № 5073 «Про благодійну діяльність та благодійні організації» із змінами та доповненнями, мусить подати до контролюючого органу Декларацію в разі, якщо на банківський рахунок, призначений для здійснення благодійної діяльності, надходять кошти не від податкових агентів.

Згідно з підпунктом 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Кодексу Декларація подається за результатами року – до 1 травня року, що настає за звітним. Таким чином Декларацію за результатами 2023 року слід було подати до 1 травня 2024 року.  

На що можна витрачати зібрані кошти, аби вони не оподатковувались?

За умови витрачання отриманих коштів на придбання: 

спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів);

технічних засобів спостереження;

лікарських засобів;

засобів особистої гігієни;

продуктів харчування;

предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України;

для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів;

донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування,забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення,

благодійні кошти не підлягають оподаткуванню.

Який порядок подання заяви про виключення з реєстру волонтерів?

Виключення з реєстру волонтерів здійснюється на підставі Заяви за формою №3-РВ подається волонтером до територіального органу ДПС у паперовій або електронній формі у такому самому порядку, як і при включенні до Реєстру волонтерів.

Заява в електронній формі також може бути подана засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Портал Дія). У Заяві за формою №3-РВ благодійник – фізична особа зазначає дату припинення діяльності як волонтера, яка не може бути пізніше дати подання такої заяви.

Протягом одного робочого дня, що настає за днем виключення волонтера з Реєстру волонтерів, територіальний орган ДПС у порядку визначеному статті 42 розділу ІІ Кодексу, направляє один примірник Рішення про виключення з Реєстру волонтерів за формою №5-РВ за місцем проживання фізичної особи, зазначеним у Реєстрі волонтерів, розміщує примірник рішення в електронній формі в Електронному кабінеті.

Виключення волонтера з Реєстру волонтерів за Заявою №3-РВ не обмежує можливості його повторного включення до Реєстру волонтерів.

Де можна знайти зразок Заяви за формою №3-РВ?

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщено електронну форму Заяви за формою №3-РВ за ідентифікатором F1308401.

Також звернула увагу, що за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутись до фахівців ЦОП Добропільської ДПІ за адресою: м. Добропілля, пров. Європейський, б.4.

Контактний телефон: +380627728874, +380627728869.

Проінформувала, що запроваджено дистанційний запис для отримання послуг в Добропільській ДПІ – Електронну чергу. Щоб здійснити попередній запис необхідно звернутись до Контакт – центру ДПС за тел.:

0-800-501-00-7 (підменю 6 - записатись в електронну чергу).

Під час гарячої лінії платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.