Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про добровільну участь у системі пенсійного страхування

опубліковано 24 червня 2024 о 13:01

У Волноваській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку на тему «Особливості укладання договору про добровільну участь в системі загальнообов’язкового пенсійного страхування». На запитання платників податків відповідала заступник начальника Волноваської ДПІ Оксана Сіденко.

Питання: Не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, як його докупити?

Відповідь: Необхідний стаж можна купити одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово. 

У разі одноразової сплати сума єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору (з 01.04.2024 становить 1760 грн.), помножений на коефіцієнт два. Це складає 1760 грн. х 2=3520 грн. Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який необхідно «докупити» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання. 

Якщо ж укладати договір добровільної участі строком не менше ніж на рік, місячна сума єдиного внеску, яку необхідно сплачувати не може бути меншою від мінімального розміру єдиного соціального внеску.

Докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли громадянин не був працевлаштованим чи зареєстрованим фізичною особою – підприємцем. А ті платники, які були застрахованими, але не сплачували єдиний внесок в період дії пільги, страховий стаж за вищевказані періоди докупити не зможуть.

Питання: Хто має право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування?

Відповідь: Право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування надається особам, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями.

Такими особами вважаються:

– особи, які не працюють та не є фізичними особами – підприємцями;

– не є самозайнятими особами (не є адвокатами, нотаріусами);

– особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі;

– іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України;

– громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

– члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню.

Питання: Які документи повинні надати платники податків для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску?

Відповідь: Порядок укладення договорів про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або одноразову сплату у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування врегульовано ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI (далі – Закон №2464) та розд. V. Добровільна сплата єдиного внеску та порядок укладення договорів про добровільну участь «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 (далі – Інструкція № 449).

Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до контролюючих органів за місцем проживання в паперовому або електронному вигляді:

– заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції №449;

– копію трудової книжки (за наявності);

– виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

– копію документа, що посвідчує особу.

Особи, зазначені в абзаці третьому частини першої статті 10 Закону №2464, надають також до податкового органу документ, що підтверджує їх членство в особистому селянському господарстві.

Питання: В якому випадку контролюючий орган відмовляє в укладенні договору?

Відповідь: Контролюючий орган відмовляє в укладенні договору у таких випадках:

- особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню;

- особа не відповідає вимогам щодо осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску;

- надала неповні або недостовірні відомості;

- раніше уклала договір про добровільну участь, дія якого не припинена або за яким не виконано передбачені договором умови;

- особа бажає укласти договір на строк менше одного року (крім договорів одноразової сплати).

В інших випадках відмова в укладенні договору про добровільну участь не допускається.

Питання: В які строки податковий орган укладає договір про добровільну участь?

Відповідь: Якщо фізична особа  подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на термін не менше ніж на рік, після перевірки викладених у заяві відомостей податковими органами у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до Типового договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, наведеного у додатку 4 до Інструкції №449;

За бажанням особи сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), і у разі отримання від неї заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску), після перевірки викладених у заяві відомостей податковими органами у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою, наведеною в додатку 5 до Інструкції №449.

Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання.

Питання: В яких випадках можливо дострокове розірвання договору?

Відповідь: Договір про добровільну участь може бути достроково розірваний:

1. Застрахованою особою:

- за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року;

- у разі систематичного порушення умов договору територіальним податковим органом.

2. Податковим органом у разі:

- набуття застрахованою особою відповідно до Закону № 2464 зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

- виникнення обставин, що не відповідають визначеним Законом № 2464 вимогам до осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

- систематичного порушення застрахованою особою умов договору;

- смерті застрахованої особи.

3. За згодою сторін, якщо договір діяв не менше одного року.

В інших випадках дострокове розірвання договору про добровільну участь не допускається.

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування – це простий спосіб здійснювати добровільні страхові внески для збільшення пенсійних виплат у майбутньому.

В ході телефонної розмови платники податків, які телефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді на свої запитання.