Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Онлайн зустріч з питань застосування податкового законодавства

опубліковано 21 червня 2024 о 16:29

Днями, фахівці Мирноградської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області разом з фахівцями Мирноградського міського центру зайнятості, в рамках функціонування податкової комунікаційної платформи, взяли участь у інформаційному заході, який пройшов в онлайн форматі і зібрав майбутніх підприємців Мирноградської територіальної громади.

Під час зустрічі начальник Мирноградської ДПІ Оксана Карпова визначила що таке підприємницька діяльність,  якими законодавчими документами регулюється в Україні державна реєстрація фізичних осіб підприємців, які документи необхідні для реєстрації фізичної особи – підприємця.

Під час заходу податківець розповіла, які системи оподаткування на сьогоднішній день передбачає податкове законодавство, вимоги до спрощеної системи (єдиний податок) та загальної системи оподаткування.

Повідомила про умови перебування на спрощеній системі оподаткування для платників єдиного податку  І, ІІ та ІІІ групи, про ліміти обсягу доходу, які дозволяють підприємцям перебувати на обраній ним групі та ставки єдиного податку. 

Граничні обсяги річного доходу для платників єдиного податку:

•        для першої групи –1 185 700 грн;

•        для другої групи –5 921 400 грн;

•        для третьої групи –8 285 700 грн.

Суми єдиного податку:

•        для першої групи – 302,80  грн; (10% прожиткового мінімуму)

•        для другої групи –1420 грн; (20% мінімальної заробітної плати 3028 грн)

•        для третьої групи –5% від доходів для неплатників ПДВ;

-        3% від доходів для платників ПДВ.

Мінімальний страховий внесок за місяць з 01 квітня 2024 року становить:

 –1760 грн. (22% від мінімальної заробітної плати 8000 грн.).

Для платників податків, які обрали загальну систему оподаткування, податківець зауважила, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності здійснюється відповідно до ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ). 

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Платники самостійно з чистого доходу розраховують і сплачують: ПДФО – 18%; військовий збір – 1.5%; єдиний соціальний внесок – 22%. 

Відповідно до ПКУ фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

Окрім того, йшлося про зручні сервіси від ДПС, зокрема «Електронний кабінет платника» (https://cabinet.tax.gov.ua./), про переваги подання звітності в електронному вигляді, про особливості роботи «Електронного кабінету платника», адже за допомогою цього сервісу можна сформувати та надіслати до органів ДПС податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків та інші електронні документи.

Не оминулося знайомство з функціоналом мобільного застосунку «Моя податкова», який є зручним та для фізичних осіб – підприємців, а саме :

Мій ФОП у розділі «Мої дані» застосунку міститься інформація про реєстрацію ФОП та обрання спрощеної системи оподаткування;

у розділі «Послуги» є можливість подання податкових декларацій для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування 1-3 груп,

 - сплата податків доступна у «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Послуги».

         Розповіла учасникам зустрічі, що ДПС є учасником цифрових проєктів, які запроваджує Мінцифри. Отже, на порталі Дія стартувала комплексна послуга е-Підприємець, яка дає змогу замовити необхідні послуги для ведення власного бізнесу.

Наразі доступні послуги:

Державна реєстрація ФОП.

Державна реєстрація змін до відомостей про ФОП, що містяться в ЄДР.

Реєстрація декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Державна реєстрація потужностей операторів ринку харчових продуктів.

Державна реєстрація створення ТОВ на підставі модельного статуту.

Державна реєстрація переходу ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту.

Подання вакансій.

Реєстрація/перехід на спрощену систему оподаткування.

Реєстрація платником податку на додану вартість.

Відкриття банківського рахунку.

На останок проінформували платників щодо функціонування на вебпорталі ДПС Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР) https://zir.tax.gov.ua/ за допомогою якого можливо знайомитись з нормативними та інформаційними документами щодо останніх змін в податковому законодавстві.