Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дружківська ДПІ: про онлайн - комунікації з платниками податків

опубліковано 20 червня 2024 о 16:54

Нещодавно головний державний інспектор Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Вікторія Глушко під час сеансу «гаряча лінія» спілкувалась з громадянами щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих норм податкового законодавства.

Пропонуємо вашій увазі питання та відповіді на них.

За якої умови можливо взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції?

Згідно Закону України від 23 лютого 2024 року №3603-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» платники під час розгляду матеріалів скарг та перевірок мають можливість взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції. Про своє бажання скористатися відеоконференцією платник податків може зазначити у відповідній скарзі або запереченнях. Натомість контролюючий орган зобов’язаний повідомити платника податків про дату, час та місце/спосіб розгляду скарги/матеріалів перевірки в електронному вигляді через електронний кабінет. Для нерезидентів – платників «податку на Google» таке повідомлення надсилається через спеціальне портальне рішення, та на електронну адресу, а для нерезидентів, які оскаржують податкове повідомлення про порушення вимог Загального стандарту звітності CRS – на електронну адресу.

Як Закон регулює відповідальність за помилкову сплату платником податків грошового зобов’язання?

З 16 березня 2024 року скасовано відповідальність за помилкову сплату платником податків грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок. 

Закон передбачає звільнення він фінансової відповідальності (штрафів) у таких випадках, а також нарахування пені. Обов’язковою умовою для такого звільнення є своєчасна сплата грошового зобов’язання до бюджету та подання платником податків заяви про повернення помилково сплачених грошових зобов’язань. ПК України передбачає можливість зазначення у такій заяві напряму перерахування коштів, одним із яких є погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів. 

При цьому, слід зазначити, що помилково сплаченими вважаються грошові зобов’язання, які надійшли до відповідного бюджету та/або на єдиний рахунок від осіб, що не є їх платниками. Якщо грошові зобов’язання були випадково сплачені на бюджетний рахунок для іншого податку чи збору, платником якого є особа, такі кошти є надміру (а не помилково) сплаченими грошовими зобов’язаннями у розумінні ПК України. На такі випадки, виходячи із формулювань Закону, звільнення від відповідальності не поширюється.

Який строк розгляду скарг на рішення про відмову у реєстрації податкових накладних?

Згідно Закону України від 23 лютого 2024 року №3603-IX строк розгляду скарги становитиме 10 календарних днів у разі, якщо платник податків не виявив бажання взяти участь у розгляді, та 30 календарних днів у разі виявлення такого бажання (наразі загальний строк 10 календарних днів).

Як платнику податків заявити про бажання бути включеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій?

З урахуванням змін, внесених Законом № 3603, передбачено можливість внесення установ та організацій до Реєстру неприбуткових установ та організацій у разі подання в установленому порядку документів для внесення до Реєстру під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації юридичної особи або державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу.

Згідно з Законом України від 15 травня 2003 року № 755‑IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» адміністратор Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань в електронній формі забезпечує передачу до контролюючого органу відомостей із відповідної заяви про державну реєстрацію або державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу про включення установи до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Чи має сплачувати фізична особа плату за землю за земельні ділянки, на яких були розташовані об'єкти житлової нерухомості, знищені внаслідок бойових дій?

Не нараховується та не сплачується плата за земельні ділянки, на яких розташовані об'єкти нерухомості, знищені внаслідок бойових дій. Дані про знищення яких внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, в межах площ (земельних ділянок). Плата за землю за такі земельні ділянки не нараховується і не сплачується за період починаючи з першого числа місяця, на який припадає дата знищення нерухомого майна, згідно з Реєстром майна, до останнього числа місяця, у якому зареєстровано речове право на новозбудований на такій земельній ділянці об'єкт житлової або нежитлової нерухомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, або до останнього числа місяця, в якому припинено або скасовано воєнний стан в Україні, але не пізніше ніж до 1 січня 2026 року. 

Податкові повідомлення-рішення про сплату податку за землю за такі земельні ділянки підлягають скасуванню, а грошові зобов'язання та податковий борг - анулюванню 

Податківець нагадала, що для якісного та оперативного інформування бізнес-спільноти і громадян про новини у сфері оподаткування, за адресою http://dn.tax.gov.ua працює сайт Головного управління ДПС у Донецькій області та у соціальній мережі Facebook створена сторінка «ДПС у Донецькій області» 

Під час телефонної розмови платники податків отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства.