Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» про облік платників податків

опубліковано 20 червня 2024 о 09:34

В Центрі обслуговування платників Покровської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питання обліку фізичних осіб в окремому реєстрі Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (далі - окремий реєстр). На питання платників податків відповідала старший державний інспектор Покровської ДПІ Людмила Єгоріна.

Наводимо деякі з них:

Як відмовитися від реєстраційного номера облікової картки платника податків?

Облік осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі - РНОКПП) та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, ведеться в окремому реєстрі за прізвищем, ім’ям, по батькові (за наявності), серією (за наявності) та номером паспорта.

Порядок обліку фізичних осіб в окремому реєстрі визначено Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків (далі – Положення) затвердженому Наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 25.10.2017 № 1306/31174.

Інспектор повідомила, що згідно розділу VIII Положення фізична особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття РНОКПП, зобов’язана особисто подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу  Повідомлення за формою № 1П (додаток 8 до Положення), яке водночас є заявою для обліку в окремому реєстрі, та пред’явити паспорт або документ, на підставі якого оформлюється паспорт вперше. У разі зміни прізвища, імені чи по батькові особа, крім паспорта, пред’являє свідоцтво про шлюб (за наявності), свідоцтво про розірвання шлюбу (за наявності), свідоцтво про зміну імені (за наявності).

  Відповідний контролюючий орган вносить до паспорта у формі книжечки відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта. Датою взяття на облік в окремому реєстрі вважається дата внесення відмітки до паспорта.

Фахівець звернула увагу, що для внесення під час оформлення паспорта у формі картки інформації про відмову від прийняття РНОКПП відповідний контролюючий орган надає особі повідомлення про відмову від прийняття РНОКПП за формою, наведеною в додатку 10 до Положення, для подання її до відповідного територіального органу/територіального підрозділу ДМС.      

  У разі, якщо фізична особа, до паспорта якої внесено відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта, раніше була зареєстрована в Державному реєстрі за РНОКПП, після взяття на облік в окремому реєстрі РНОКПП закривається (датою закриття є дата внесення відмітки до паспорта). А у разі наявності у паспорті відмітки про РНОКПП така відмітка анулюється.

 

Як отримати РНОКПП, якщо до паспорта внесена відмітка про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта?

Фізична особа, яка перебуває на обліку в окремому реєстрі Державного реєстру та через деякий час змінила свої переконання і бажає отримати РНОКПП, подає до відповідного контролюючого органу  Облікову картку, заяву в довільній формі з викладенням свого прохання анулювати попередньо внесену відмітку  про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта з метою отримання РНОКПП та пред’являє паспорт. При цьому фізична особа в заяві зазначає, чи перебувала раніше на обліку у Державному реєстрі за РНОКПП.

  Реєстрація таких осіб у Державному реєстрі здійснюється в порядку, визначеному Положенням. Підставою для зняття з обліку фізичної особи в окремому реєстрі Державного реєстру є реєстрація її у Державному реєстрі.

Після подання такою особою Облікової картки для взяття її на облік у Державному реєстрі посадова особа контролюючого органу у разі, якщо відмітку внесено до паспорта у формі книжечки, анулює попередньо внесену відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта.

За отриманням консультацій і адміністративних послуг платники податків мають можливість звернутися до фахівців ЦОП Покровської державної податкової служби  за адресою: м. Покровськ, вул. Європейська, 1, а також за телефоном: 0664801183 та  до  Контакт-центру ДПС (0800501007), щоб здійснити попередній запис до ЦОП.

  Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.