Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Добропільська ДПІ на зв’язку з платниками податків

опубліковано 12 червня 2024 о 11:31

Головний державний інспектор Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Олена Щетініна провела телефонну «гарячу лінію» для платників податків на тему: «Отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків для іноземців». 

Під час спілкування з платниками податків податківець акцентувала увагу на важливості отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП).

РНОКПП іноземцю може знадобитися, зокрема, для заснування бізнесу в Україні, відкриття банківського рахунку, здійснення інвестицій, участі в установчих документах підприємств, видання довіреності або укладання цивільно-правових договорів, які підтверджуються нотаріально, а також для отримання дозволу на працевлаштування в Україні та інших випадків.

Відповідно пункту 5 розділу VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, із змінами і доповненнями (далі – Положення № 822) реєстрація іноземців та осіб без громадянства та/або видача документа, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі, здійснюється  відносно осіб, які перебувають на території України на законних підставах, встановлених Законами України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», та з урахуванням вимог Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 року № 150, та Порядку обчислення строку тимчасового перебування в Україні іноземців, які є громадянами держав з безвізовим порядком в’їзду, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20 липня 2015 року № 884, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 серпня 2015 року за № 944/27389.

Наводимо найпоширеніші питання, що цікавили платників податків: 

Чи потрібно одержувати реєстраційний номер облікової картки платника податків іноземцю, навіщо це потрібно?

РНОКПП для іноземців, також відомий як ідентифікаційний податковий номер, використовується для:

включення інформації про іноземців до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

відкриття банківських рахунків для іноземців, включаючи рахунки нерезидентів-інвесторів або рахунки, пов'язані з цінними паперами;

створення юридичних осіб в Україні з участю іноземців;

оформлення установчих документів з участю іноземців;

нотаріальне посвідчення договорів, довіреностей та інших правочинів, у яких бере участь іноземець на території України;

нарахування та виплата будь-якого доходу іноземцю, одержаного з України.

Отже, реєстраційний номер облікової картки платника податків є необхідним для іноземців у різних ситуаціях, пов'язаних з їх діяльністю, фінансовими операціями та правовими відносинами в Україні.

Які документи необхідно подати іноземцю для отримання номера облікової картки фізичної особи – платника податків?

Порядок реєстрації фізичних осіб в Державному реєстрі регулюється Положенням № 822. Згідно з підпунктом 2 та підпунктом 3 пункту 1 розділу III  Положення № 822 фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи - платника податків за формою № 1ДР (далі - Облікова картка № 1ДР) (додаток 2), яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання (за наявності), громадянство).

Іноземці та особи без громадянства для реєстрації додають до Облікової картки: 

паспортний документ іноземця - документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною;

посвідка на постійне проживання - документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує право на постійне проживання в Україні;

посвідка на тимчасове проживання - документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує законні підстави для тимчасового проживання в Україні;

посвідчення біженця - паспортний документ, що посвідчує особу його власника та підтверджує факт визнання його біженцем в Україні;

посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, - паспортний документ, що посвідчує особу його власника та підтверджує факт визнання його особою, яка потребує додаткового захисту.

Для іноземців та осіб без громадянства, які звернулися із заявою про визнання їх біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, відповідно до Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» необхідно два таких документи:

копія паспортного документа іноземця та особи без громадянства, засвідчена територіальним органом ДМС за місцем перебування іноземця чи особи без громадянства в Україні та/або з відміткою про те, що оригінал такого документа отримано на зберігання територіальним органом ДМС;

довідка про звернення за захистом в Україні.

До яких територіальних органів іноземець надає документи на отримання  РНОКПП?

Відповідно пункту 8 розділу III Положення № 822 іноземці та особи без громадянства подають документи до територіальних органів ДПС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі або до ДПС, а іноземці та особи без громадянства, які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні, можуть реєструватись як платники податків у державних податкових інспекціях у районах, містах, районах у містах, що відповідають місцю проживання в Україні, зазначеному в посвідці.

Які документи необхідно надати для отримання РНОКПП неповнолітньому іноземцю?

Згідно з пунктом 4 розділу VII Положення № 822 Облікові картки № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію.

У разі, коли батьки чи один із батьків малолітньої особи на дату її народження були іноземцями або особами без громадянства, для підтвердження факту належності такої особи до громадянства України подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (після пред’явлення повертається).

Тобто надаються такі документи:

копія свідоцтва про народження;

оригінал перекладу свідоцтва про народження на українську мову, засвідчений нотаріусом;

копію паспорта одного з батьків;

оригінал перекладу паспорта одного з батьків на українську мову, засвідчений нотаріусом;

посвідку на тимчасове або постійне проживання в Україні (якщо є);

оригінал довіреності на ім'я представника, який буде представляти інтереси іноземця в податкових органах, засвідчений нотаріусом.

Яка процедура оформлення РНОКПП для іноземців: терміни та вартість?

Відповідно пункту 6 розділу VII Положення №822 реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Облікової картки № 1ДР, послуга надається безоплатно.

У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Обліковій картці щодо внесення прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження, задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (перебування) тощо фізичній особі може бути відмовлено у реєстрації (у разі неможливості виправлення недостовірних даних або помилок у встановлений строк) або продовжено строк реєстрації до десяти робочих днів.

Для оформлення РНОКПП іноземного громадянина потрібно дотриматися певної процедури. Вона включає наступні кроки:

·        офіційний переклад паспорта іноземного громадянина;

·        підготовка заяви до податкової інспекції;

·        оформлення необхідних документів;

·        представлення інтересів в Державній податковій інспекції;

·        отримання картки платника податків.

Чи може іноземець отримати РНОКПП без особистого присутності в органах ДПС?

Так, це можливо. Згідно з пунктом 3 розділу VII Положення №822 облікова картка № 1ДР може бути подана через представника за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на проведення реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі (після пред’явлення повертається) та її копії.

Якщо довіреність видана за межами України, вона повинна бути легалізована та апостильована.      

Чи є можливість відновити РНОКПП, якщо він був втрачений? 

Так, це можливо. Іноземний громадянин повинен подати заяву та надати засвідчений нотаріусом переклад паспорта, а також копію сторінки з останнім відміткою про перетин кордону або посвідку на постійне/тимчасове проживання в Україні. Рекомендується також додати копію попереднього податкового номера, якщо такий існує.

Чи є можливість відмовитися від отримання РНОКПП іноземцю?

Ні, це неможливо. Для здійснення фінансових операцій іноземцю все одно знадобиться картка платника податків. Якщо іноземний громадянин, який займається підприємницькою діяльністю в Україні, відмовиться від отримання РНОКПП, на нього можуть бути накладені штрафні санкції, а також може відбутися конфіскація виробленої продукції та отриманих коштів внаслідок цього порушення.

В ході телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді на свої запитання.