Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок ведення обліку товарних запасів фізичними особами-підприємцями та використання РРО/ПРРО

опубліковано 05 червня 2024 о 10:34

Днями у Слов’янській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся  черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Порядок ведення обліку товарних запасів фізичними особами-підприємцями та використання РРО/ПРРО».  На запитання платників  податків відповідала в.о. начальника Слов’янської ДПІ Ольга Лоіш. 

В ході «гарячої лінії» посадовець поінформувала, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.  

Вона також  розповіла, що  порядок та форма обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів), які на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті). 

Платники дізналися, що порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496  та визначає правила ведення обліку товарних запасів і поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП. 

Посадовець також роз’яснила які умови реєстрації РРО/ПРРО для ФОП; як зареєструвати касира для ПРРО; чи може суб’єкт господарювання самостійно створити для себе «Програмний РРО» та використовувати його у своїй діяльності. 

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання. 

Також нагадали, що за отриманням консультацій та практичної допомоги з питань роботи електронних сервісів від ДПС платники податків можуть звернутися до фахівців ЦОП Слов’янської ДПІ за адресою: м. Слов’янськ, площа Соборна, 3, а також за телефоном: 095-501-33-54. 

Крім того, платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС (0800501007) щоб здійснити попередній запис до ЦОП, та визначити зручні дату і час візиту.