Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок зняття з обліку фізичних осіб підприємців

опубліковано 27 травня 2024 о 11:38

У Волноваській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань порядку зняття з обліку фізичних осіб підприємців. На запитання платників податків відповідала заступник начальника Волноваської ДПІ Оксана Сіденко. Наводимо деякі з них.

Питання: Які дії необхідно здійснити фізичній особі - підприємцю для зняття з обліку в контролюючому органі?

Відповідь: Звернула увагу, що існує покроковий алгоритм дій фізичних осіб – підприємців при закритті підприємницької діяльності та зняття з обліку у контролюючих органах:

Крок 1. Звернення до державного реєстратора. Необхідно подати заяву про припинення підприємницької діяльності до державного реєстратора за місцем реєстрації.

Крок 2. В податкову інспекцію подати відповідну звітність. Фізична особа – підприємець (далі – Фізична особа) на загальній системі оподаткування подає податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація про доходи). Фізична особа — спрощенці подає податкову декларацію платника єдиного податку фізичної особи – підприємця (далі – декларація єдиного податку). Також звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску та податкова у декларацію з податку на додану вартість (далі – декларація ПДВ) для платників ПДВ.

Крок 3. Провести остаточні розрахунки з бюджетом. Сплатити єдиний податок та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - Єдиний внесок) за місяць, в якому подали заяву держреєстратору. Якщо не було сплачено податки і збори в попередніх періодах – теж необхідно сплатити.

Крок 4. Закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб). Для того, щоб закрити рахунок Фізична особа подає у банк відповідну заяву у довільній формі.

Крок 5. Зняття з обліку в контролюючих органах. Відповідно до чинного законодавства контролюючі органи проводять перевірки платників щодо правильності нарахування податків і зборів. У разі подання необхідної звітності і відсутності заборгованості з податків, фізична особа знімається з обліку в органах ДПС.

Питання: Яка дата вважається датою зняття з обліку фізичної особи – підприємця у відповідному контролюючому органі?

Відповідь: Зняття з обліку фізичної особи – підприємця в контролюючому органі здійснюється у порядку, встановленому п. 65.10 ст. 65, ст. 67 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588).

Згідно з п.п. 1 п. 11.18 розд. XI Порядку № 1588 підставою для зняття фізичної особи – підприємця як платника податків з обліку у відповідному контролюючому органі є, зокрема, відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням.

Дата зняття з обліку фізичної особи – підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Дані про зняття з обліку фізичної особи – підприємця передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків знято з обліку.

Відповідно до п.п. 6 п. 11.18 розд. XI Порядку № 1588 після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Питання: Які строки подання звітності та сплати податків фізичною особою-підприємцем?

Відповідь: Зауважила, що Фізичні особи (які перебували на загальній системі), щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають ліквідаційні декларацію про доходи щодо отриманих доходів на загальній системі оподаткування востаннє за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, протягом 20 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Строки сплати податкових зобов’язань, визначених у декларації про доходи здійснюються протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації про доходи – для фізичних осіб – підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Фізичні особи (які перебували на спрощеній системі оподаткування), щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Фізичні особи – платник єдиного податку не подає заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування – реєстрація платника єдиного податку анулюється за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Згідно сплати податків фізичні особи не сплачують єдиний податок з періоду, наступного за періодом, у якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення, а саме:

-         І та ІІ групи – з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення;

-         ІІІ група – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Слід зазначити, що ліквідаційна податкова декларація про майновий стан і доходи та остання податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця подається за вибором платника податків в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Питання: Чи можуть бути повернені надміру сплачені кошти платнику податків, якого ліквідовано та знято з обліку в контролюючому органі?

Відповідь: Відповідно до п. 97.6 ст. 97 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) у разі якщо суми надміру сплачених грошових зобов’язань або суми невідшкодованих податків з відповідного бюджету перевищують суми грошових зобов’язань або податкового боргу перед таким бюджетом, суми перевищення використовуються для погашення грошових зобов’язань або податкового боргу перед іншими бюджетами, а за відсутності таких зобов’язань (боргу) перераховуються у розпорядження такого платника податків.

Отже, повернення органами ДПС України  сум надміру сплачених грошових зобов’язань платнику податків, що ліквідується можливе у період, що передує зняттю з обліку у контролюючих органах та виключно на підставі заяви платника податків.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані кваліфіковані роз’яснення в межах чинного податкового законодавства