Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 травня 2024 о 14:43

  Старший державний інспектор Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Олеся Куровська провела телефонну «гарячу лінію» на тему: «Порядок заповнення розрахункового документа на сплату податків».  

Під час телефонної розмови акцентувала увагу, що юридичним особам, фізичним особам –   підприємцям та громадянам при сплаті податкових платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) у платіжній інструкції необхідно заповнювати всі обов’язкові реквізити відповідно до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 №163, та Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148 (далі – Порядок №148).

Головною метою Порядку № 148 є, зокрема, спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із питань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», а саме:

Які особливості заповнення обов’язкових реквізитів для юридичних осіб?

1.     «Код платника»

Заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування        (далі – ЄСВ) .

Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ.

2.     «Код фактичного платника»

Обов’язково заповнюється в наступних випадках:

2.1.             у разі сплати платежів до бюджету та ЄСВ юридичними особами за відокремлені підрозділи та представництва, які вони мають у своєму складі,  у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають  власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» код – ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва, за якого відбувається сплата платежів.

Приклади заповнення реквізиту призначення платежу для юридичних осіб

Приклад сплати ЄСВ: у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця.

Приклад сплати єдиного податку з юридичних осіб: у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 єдиний податок за ІІ квартал 2024 року.

Які особливості заповнення обов’язкових реквізитів для фізичних осіб?

 у разі, якщо громадяни або фізичні особи (підприємці) сплачують  податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг, у блоці реквізити «Код фактичного платника» платіжної інструкції необхідно зазначити інформацію саме про платника податків.

Разом з цим, надавач платіжних послуг (банківська установа) у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.

Як заповнити поле платіжної інструкції «Призначення платежу»?

«Призначення платежу» заповнюється згідно з Порядком №148. Включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме:

«Код виду сплати»: основні коди виду сплати;

«Додаткова інформація запису».

Приклади заповнення реквізиту призначення платежу для ФОПів

Сплата єдиного податку з фізичних осіб 1 та 2 групи:
 у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 єдиний податок за липень 2024 року.

Сплата ЄСВ:
 у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 ЄСВ за ІІ квартал 2024 року.

Як заповнити платіжне доручення для сплати податкового боргу?

Платники податків, які мають податковий борг або заборгованість з ЄСВ, при заповненні реквізитів розрахункового документа у полі «Призначення платежу» мають зазначити код виду сплати «140» –  надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу/недоїмки.

Також фахівчиня звернула увагу, що заповнення платіжних інструкцій за новим Порядком в Електронному кабінеті, та у полі «Призначення платежу» потрібно зазначити «Код виду сплати», який обирається з переліку кодів, що пропонується інформаційною комунікаційною системою, та «Додаткова інформація запису» у довільній формі.

Якщо неправильно визначили рахунок для сплати податків: що з перерахованими коштами?

У разі сплати податків і зборів на рахунки, які не відповідають інтегрованій картки платника (далі – ІКП) (некоректні рахунки), кошти після надходження на бюджетний рахунок не зараховуються до ІКП платника, а відображаються в інтегрованій картці умовного платника «ПЛАТЕЖІ ДО ВИЯСНЕННЯ» ІКС «Податковий блок». Помилково сплачені кошти мають бути відпрацьовані (здійснено перерахування коштів на бюджетний рахунок за місцем реєстрації платника).

Згідно зі статтею 43 Податкового кодексу України обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення.

Заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-комунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу (J/F1302002).

У заяві платник зазначає назву помилково сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати і реквізити з платіжного документа, за якими

кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкрито рахунок, та МФО Казначейства), та визначає напрям перерахування помилково сплачених коштів. Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково сплачений платіж перераховано до бюджету.

Також Олеся Куровська нагадала, що з метою належної та своєчасної сплати перелік рахунків розміщено на офіційному порталі ДПС у розділі «Рахунки для сплати платежів».  

Наголосила, що самостійна та своєчасна сплата узгоджених грошових зобов’язань дозволить уникнути застосування заходів примусового стягнення боргу (заборгованості). Сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

Також звернула увагу, що за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутись до фахівців ЦОП Добропільської ДПІ за адресою: м. Добропілля, пров. Європейський, б.4.

Контактний телефон: 0976705206.

Проінформувала, що запроваджено дистанційний запис для отримання послуг в Добропільській ДПІ – Електронну чергу. Щоб здійснити попередній запис необхідно звернутись до Контакт – центру ДПС за тел.: 0-800-501-00-7

(підменю 6 - записатись в електронну чергу).

 

Під час гарячої лінії платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.