Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові пільги й знижка для громадян – на гарячій лінії Дружківки

опубліковано 07 травня 2024 о 15:14

На питання, що надійшли під час «гарячої лінії», відповідала головний державний інспектор Дружківської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області Вікторія Глушко. Пропонуємо вашій увазі питання та відповіді на них.

Питання: Які витрати можна включити у податкову знижку?

Відповідно до п. 166.3 Податкового кодексу України, до податкової знижки входять:

- частина сплачених процентів за іпотечним кредитом, розрахована згідно зі ст. 175 ПКУ;

- благодійні внески та пожертвування неприбутковим організаціям (не більше 4% загального доходу за відповідний рік);

- витрати на навчання в українських закладах освіти за себе, члена сім’ї першого ступеня споріднення;

- страхові платежі за довгостроковими договорами страхування (п. 166.35 ПКУ);

- витрати на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг – деталі та винятки викладені в пп.166.3.4 ПКУ;

- витрати на допоміжні репродуктивні технології та усиновлення дитини (оплата державних послуг);

- кошти на переобладнання транспортного засобу на біотопливо;

- витрати на будівництво або придбання доступного житла, визначеного законом, включно з погашенням пільгового іпотечного житлового кредиту та процентів;

- витрати на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб;

- інвестиції в акції резидентів Дія Сіті.

Питання: Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати фізична особа до контролюючого органу щоб скористатись правом на податкову знижку, щодо коштів, сплачених за навчання?

Для оформлення податкової знижки на навчання разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи потрібні копія паспорта та РНОКПП особи, яка подає декларацію копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти і здобувача і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини у разі сплати коштів за навчання та надання податкової декларації одним із батьків, або член його сім’ї першого ступеня споріднення).

Питання: Як подати декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу у електронному вигляді, без відвідування податкової?

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

ДПС розроблено мобільний застосунок «Моя податкова», який доступний громадянам та може бути завантажений на телефони як на платформі Android, так і iOS. У розділі «Послуги» застосунку «Моя податкова» доступно подання податкової декларації про майновий стан і доходи, щоб скористатись правом на податкову знижку.

Питання: В які терміни повернуть суми сплаченого податку на доходи фізичних осіб внаслідок застосування права на податкову знижку? 

Відповідно до п. 179.8 ст.179 розд. IV Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання: Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи, щоб скористатись правом на податкову знижку, щодо коштів, сплачених за навчання у 2023 році?

Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.