Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Селидівській ДПІ

, опубліковано 25 квітня 2024 о 13:37

Селидівська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області нагадує, що кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року, добігає кінця. З приводу цього, за участю старшого державного інспектора Селидівської ДПІ Попкової Наталіі, відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Пропонуємо вашій увазі відповіді на найчастіші запитання.

 

Питання:  Які строки подання декларації за звітний (податковий) 2023 рік?

Відповідь: Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування та громадян, які відповідно до норм розділу IV ПКУ зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до  01 травня року, що настає за звітним.

Для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком.

 Для резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, - не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Для фізичних осіб — підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності — протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем,в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням.

 

Питання:  Який порядок подання декларації про майновий стан і доходи через електронний кабінет платника податків?

В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків. Для зручності платників податків ДПС в особистому електронному кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.  При звітуванні про отримані доходи, одержані у 2023 році, необхідно подати податкову декларацію з типом «звітна». Електронний номер форми декларації про майновий стан і доходи – F0100214. Декларація складається із головної форми і дев'яти додатків: Ф1, Ф2, Ф3, Ф4, ЄСВ 1, ЄСВ 2, ЄСВ 3, МПЗ, КІК. Фізичній особі – підприємцю на загальній системі оподаткування при звітуванні за результатами звітного 2023 року необхідно подати додатки Ф2 та ЄСВ 1. Крім того, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, які є власниками, орендарями, користувачами, на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, які здійснюють виробництво власної сільгосппродукції, подають ще додаток МПЗ. Розрахунок загального МПЗ здійснюється відповідно до п. 177.14 ст. 177 Кодексу та ст. 38 прим.1 розділу I Кодексу.

 

Питання: Які граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік?

- до 01 серпня 2024 року – для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність; 

- протягом 10 календарних днів (до 10 травня), що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб – підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).  

Найзручніше подавати декларацію засобами Електронного кабінету платника податків, або застосунку «Моя податкова», що значно збереже час та мінімізує помилки  при заповненні декларації.

Також Попкова Наталія звернула увагу, що за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутися до фахівців ЦОП Селидівської ДПІ за адресою: м.Селидове, вул.Гоголя, б.1, або за телефоном: +380992976180.